Az alábbiakban olyan edzéstippeket mutatunk be, amiket remekül tudnak kamatoztatni a súlyzós edzés hívei, áldásos hatásuk pedig hosszútávon is érezhető lesz a teljesítményükön!

 

Nincsenek nagy titkok

A terembe belépve általában háromféle intő példával találkozunk, vajon te is köztük vagy? Vannak akik aztán mindent beleadnak, hatalmas súlyokkal dolgoznak, de a lendület viszi el az egész gyakorlatot. Ők az emelésre még csak-csak odafigyelnek, ám a leengedésnél már szinte leejtik a súlyzókat. A másik eset, amikor egyesek össze-vissza lóbálják a súlyzót, és előfordul olyan is, hogy folyamatosan, szünet nélkül darálják az ismétléseket, mint valami gép. Ez már csak azért sem ritka jelenség, mert persze mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb súlyokkal dolgozzunk, és így mutassuk meg hogy mi vagyunk a legjobbak, mintha valami erőemelő versenyen vennénk részt. Épp ezért az sokszor meg sem fordul a fejünkben, hogy ha egy hajszálnyival csökkentenénk a súlyterhelést, és javítanánk a technikánkon, hirtelen igen látványos eredményeket tudnánk elérni, a sérülések kockázatát pedig ezzel egy időben minimálisra csökkenthetnénk.

Íme 5 egyszerű módszer, ami jelentősen hozzájárulhat az edzésed sikerességéhez, és a látványos eredményekhez.

Soha ne kapkodj

Nagyon sokan hajlamosak arra, hogy az egyes ismétléseknél hagyják, hogy a lendület engedje vissza a súlyt a kiindulóhelyzetbe, ahelyett, hogy izmaikat megfeszítve megtartanák minden egyes ismétlésnél a súlyzót néhány másodperc erejéig. Ez még a rendszeres terembe járóknál is előfordul, pedig az izmok összeszorítása extra terhelést ró a megdolgoztatott testrészre, és nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy jóval látványosabb eredményekhez vezet.

Mindig Tartsd meg a súlyt

Ez lényegében szorosan összefügg az első pontban taglaltakkal, de nem árt hangsúlyozni, hogy a biztonságos kivitelezés érdekében, fontos, hogy mint a kiindulóhelyzetnél, mind a mozdulat végén tartsuk meg a súlyt néhány másodpercig, így elkerülhetővé válnak a túl gyors és hirtelen mozdulatokból fakadó sérülések. Különösen az ízületek és az izomszövetek vannak veszélyben, amiket fokozatosan hozzá kell szoktatni a statikus terhelésekhez, különben nem lesznek képesek elbírni a nehezebb súlyokat.  A legnagyobb kockázat a  mozdulatsorok végén jelentkezik, amikor az ízületek a  legnagyobb terhelést kapják, de azáltal, hogy kitartod a súlyt elősegíted a stabilitást és a súly kontrollálását.

Végezz váltott lábbal, vagy karral a gyakorlatokat

Amikor egyszerre csak az egyik végtagodat dolgoztatod meg (például egylábas sorozatokat nyomsz le a lábtolón), akkor hatékonyan egyensúlyozod a tested egyenlőtlenségeit, hiszen olyan nincs, hogy a jobb és a bal lábad is egyformán erős. Az egyes gyengeségek viszont nem derülnek ki, ha páros lábbal dolgozol. A váltott lábbal (vagy adott esetben karral) végzett gyakorlatok megerősítik a kevésbé fejlett végtagot is, ezáltal csökken az izomzat aránytalansága, edzésed pedig nemcsak eredményesebbé, de biztonságosabbá is válik.

Iktass be teljes testet átmozgató edzésformákat

Ha az izolációs gyakorlatok mellett olyan összetett gyakorlatokat is végzel, amik a tested minden izmát egyszerre dolgoztatják meg, azzal nemcsak a stabilitásod fejlődik, de minden izomcsoportod egyformán tudod fejleszteni, és az állóképességed is jelentősen javul.

 

Törődj a kötőszöveteiddel

Például rendszeres (dinamikus) nyújtással! A kötőszövet nem más, mint azon szövetek egybefüggő “hálózata”, amik körülveszik minden izmunkat és csontozatunkat. A merev és dehidratált kötőszövetek megkötik és összezsugorítják az izmokat, amik gyenge teljesítményhez és esetleges sérülésekhez vezetnek. Ezért sem szabad elhanyagolni a kötőszövetek rendszeres, és alapos átnyújtását, hiszen segítségükkel az izmaink tágulni tudnak, így nagyobb erőt is tudnak kifejteni.

(muscleandfitness.hu)