This handout picture taken on February 28, 2018 and released by Swimming Australia shows Australia's George Corones gesturing at the Gold Coast Aquatic Center pool on the Gold Coast, Queensland. Australia's George Corones, who celebrates his 100th birthday next month, has broken what is claimed to be the 50-metres long-course freestyle world record for his age group. / AFP PHOTO / SWIMMING AUSTRALIA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SWIMMING AUSTRALIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE
Vidámság! Fotó: AFP

A 99 éves George Corones 56.12 másodperces időeredményével óriási világcsúcsot ért el 50 méteres gyorsúszásban a 100 és 104 év közötti férfiak kategóriájában Queenslandben. Az ausztrál sportember a brit John Harrison 2014-es rekordját (1:31.19) adta át a múltnak.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) még nem hitelesítette Corones rekordját, aki a szabályok szerint annak ellenére is világcsúcstartó lesz, hogy a 100. életévét „csak” áprilisban tölti be.

„Kiegyensúlyozott, mintaszerű úszás volt a részemről” – értékelt a BBC-nek Corones, aki 35 másodperccel (!) döntötte meg Harrison rekordját.

Az ausztrál sportember elmondta, gyerekkorában nagyon szeretett úszni, de a második világháború kezdetétől nyugdíjba vonulásáig nem hódolt a szenvedélyének. Nyolcvanévesen aztán testmozgás gyanánt újrakezdte az úszást, amit hetente háromszor űz.

„Ebben a korban már sokkal könnyebben elfáradsz, de ha okosan csinálod, akkor a jutalmad csillagászati” – tette hozzá Corones.