Természetes étrendtippek az ízületi gyulladás ellen.

Nem csupán sportolók, vagy idősebbek számára ismerős nyavalya az ízületek különböző megbetegedése. Azon túl, hogy nagyon sok krém, illetve „dilibogyó” kapható gyógyírként, azoknak sem kell elkeseredniük, akik – mint Szalacsi a vízbűl a zoxigént – a természetből szeretnék kinyerni az enyhülést adó csodaszert. Szóval, evésre fel, kajáljunk az egészségesebb ízületekért!

Gyulladást csökkentés evéssel

Nem is annyira bonyolult ez, hiszen a telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta, kiegészülve a heti rendszeres halfogyasztással képes csökkenteni a testben a gyulladást, mert a szervezetből kiüríti a gyulladást okozó anyagokat.

Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget – elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is – és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszon. Egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos, tehát egy alma, az ebédhez elfogyasztott saláta, de akár egy pohár gyümölcslé is egy adagnak számít. Érdemes különböző színű zöldségeket választani, és nem csak a festőknek, mert így többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetébe, ami segít mérsékelni a gyulladást. Nahát, már megint az anyatermészet kínálja a megoldást!

Ha berozsdásodtunk

A felmérések szerint minden hetedik ember t kínoznak a reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák. A leggyakrabban az ízületek felületének kopásával járó betegség fordul elő.

Az ilyen típusú megbetegedések másik nagy csoportja az ízületi gyulladás, főként a reumatikus .A legtöbbször fiatal nőkön jelentkezik a sokízületi gyulladás, melynél a betegség kezdetét jelző gyakori tünet a sokízületi fájdalom, a kéz reggeli ízületi merevsége, a visszatérő ínhüvelygyulladás. Az ízületek- felszíne és az ízületet befedő izmok is begyulladnak, ilyenkor sokszor duzzanat és fájdalom lép fel.

Azért nem árt fogyni sem

Az ízületekre nehezedő nyomást jobbára a testtömeg határozza meg. Kövérnek lenni nem jó, de az olyan túlsúlyosak számára, akiknek ízületi problémájuk is van, a súlycsökkentés nagyon sokat segíthet. A reumatikus fájdalmaknál a nagy testzsír simán okozhatja a megnövekedett gyulladást. Az egészségesebb testtömeget elérve sok esetben javulnak a vér gyulladással összefüggő laboreredményei is. Vagyis a megervezett súlycsökkentő diéta nagyon is ajánlható a túlsúlyos reumás betegeknek.

Olajat a tűzre!

A szervezetünkbe bejuttatott zsiradékok is befolyásolják a gyulladást és az általa kiváltott fájdalmat. Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat, ezért ezek bevitelét tanácsos csökkenteni. Amiket fogyasszunk helyette, az az ízületvédő többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavak. Ezek ízületvédő hatásúak. Hogy miben rejlenek? Például a tengeri halakban, amelyekből hetente legalább 1-2 alkalommal minumum kellene fogyasztani. Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak “semleges” hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsék előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket (pl. olívaolaj alapú margarinokat, kevert olajokat). Amint testünk sejtjei természetüknél fogva megújulnak, az egyszeresen telítetlen zsírsavak eltávolítják a sejtből az omega-6 zsírsavakat, csökkentve ezzel a gyulladást.

A vasat is megemészthetjük

Mivel a reumatikus fájdalom nagyon sokszor együtt jár a vérszegénységgel, amelynek a fáradékonyság a legjellemzőbb tünete, “rágjunk” vasat! A legjobban hasznosuló vasforrásaink állati eredetűek – a húsok, az olajos hal, a tojás -, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények, valamint a vassal dúsított élelmiszerek is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez. A nagy mennyiségű vasat tartalmazó májat és májkészítményeket viszont 10-14 napnál gyakrabban nem ajánlott az étrendbe iktatni. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van.