Mindenki szeretne szép és dús hajat, noha jól tudjuk, hogy Kojak-et alakító Telly Savalasnak, vagy Bruce Willisnek rengetek hölgyrajongója volt és van a mai napig. De a nők többsége nem szeretne nullás géppel ledúrt hajú G.I Jane lenni, főleg nem kényszerből. De mit vegyünk magunkhoz, hogy megállítsuk a hajhullást?

Igen gyakran, ha nincs komoly betegség vagy hormonális probléma a háttérben, a rossz tápanyagellátás áll a háttérben. Egy ismerősöm miután elhagyta a fehér lisztet és a cukrot, és jelentősen megnövelte a zöldség- és gyümölcsfogyasztását, pár hónapon belül megállt az addig igencsak drasztikusnak tűnő hajhullása. Nincs ebben semmiféle hókuszpókusz, a hajnak ugyanis megfelelő és elegendő mennyiségű tápanyagra van szüksége (Különben úgy nézhetünk ki, mint Hókuszpók). A finomított vagy félkész ételek tápanyaghiányt okoznak hosszú távon, és sok méreganyaggal bombázzák a testünket. Ez előbb-utóbb nem csupán a haj megbetegedéséhez vezet.

Persze ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagok bekerüljenek a szervezetünkbe, a megfelelő állapotú bélrendszer segít ebben. Ha esetleg gyakori székrekedéssel vagy hasmenéssel küzdesz, mozgásszegény élet élsz, kevés folyadékot (víz, és nem sör!) fogyasztasz, ellentétben a szemét kajákkal, akkor a bélrendszered biztosan nem oké. Vagy éppen gázos. Így pedig a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nem jutnak el a sejtjeidhez. Ha mindez jellemző rád, érdemes egy méregtelenítő kúrát elvégezned. Nem kell drasztikus dolgokra gondolni, de a kovaföldport, vagy a biotékákban kapható méregtelenítő kapszulákat nemárt kipróbálni. De csakis a javasolt használat mellett!

A hajnak sokféle vitaminra, ásványi anyagra és főként fehérjére van szüksége. A hajhullás leggyakoribb oka a B-vitaminhiány, a cink- és rézhiány, valamint az elégtelen fehérjebevitel.

A haj szempontjából (is) kerülendő élelmiszerek: finomított cukor, fehér liszt, tartósítószerek, cukrozott üdítőitalok, sertéshús, koffein.

Amelyek ajánlottak, azok a fehérjeporok, nyers búzacsíra, magvak és magolajok, sárgarépa, szójalecitin, tengeri alga, 100%-os gyümölcslevek, saláták, nyers gyümölcsök és zöldségek, valamint a méz.