Az éghajlatváltozás egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb időjárási eseményeket eredményez. A dél-afrikai Fokvárosban sokáig úgy nézett ki, hogy akár már áprilisban elfogy az ivóvíz. A legszigorúbb válságintézkedések bevezetésének napja, a „Day Zero” mostanra már kitolódott, de a vízfogyasztás ügye továbbra is meghatározó az országban.

Fokváros intő jele annak, mi várhat a világon sokunkra, ha nem teszünk határozott lépéseket az éghajlat és a vízkészleteink védelméért.

A nagyüzemi állattenyésztésnek óriási ökológiai lábnyoma van. Az iparág üvegházhatásúgáz-kibocsátása annyi, mint a világ összes repülőgépéé, kamionjáé, autójáé, vonatáé és hajójáé együttvéve. Összességében az állattenyésztés felelős a globális üvegházgázok kibocsátásának mintegy 14%-áért.

A klímakatasztrófa érdekében sürgős intézkedésekre van szükség: a megújuló energiaforrásokra való átállásra, a közlekedési ágazat minél nagyobb arányú villamosítására, és az épületek energiahatékonyságának nagyfokú növelésére.

Ugyanígy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta káros tendenciákat is vissza kell fordítani: többek között meg kell állítani az őserdők pusztítását – amelynek célja, hogy a területeket legelőként, vagy takarmánynövények termesztésére hasznosítsák –, és vissza kell szorítani a jelenlegi, fenntarthatatlan mértékű hús- és tejtermék-fogyasztást.

Arra biztatunk mindenkit, hogy egyen kevesebb húst, és több ökozöldséget, -gyümölcsöt. Ez jót tesz az egészségünknek és a környezetünknek egyaránt!

A cél, hogy 2050-re globálisan 50%-kal csökkentsük a hús- és más állati termékek fogyasztását. Azoknak, akik nem akarnak lemondani a húsról, azt ajánljuk, hogy legeltetett, szabadon tartott állatokból származó húst fogyasszanak.

– Greenpeace Magyarország –