Először is kezdjük azzal, hogy amit nagy többség kardio edzésnek mond, az valójában aerob edzés. Ha tempósan gyaloglunk, vagy megfelelő, nem túl gyors ütemben tekerjük a biciklit, az valóban égeti a zsírt, de nem kardioedzés. És az egyenletes, de a formát némiképpen megőrző fogyáshoz nem is arra van szükségünk, hanem aerobra.
A kettő közti különbség az intenzitáson alapul: az aerob edzés egy mérsékelt intenzitású, főként zsírokat elégető tréning, a kardio pedig intenzívebb, zsírt és glikogént egyaránt igényelő, inkább állóképességi mozgás.
Ha fogyni akarunk, ugyanakkor a fejlett, vagy éppen még fejletlen izmaink megtartása is a célunk, akkor inkább az aerobra van szükségünk. A kardió intenzívebben nyúl a zsírraktárainkhoz, de akkor a súlycsökkenés izomvesztést is eredményez, ami nem biztos,hogy a legszebb látvány, és a legoptimálisabb eredmény.
A kardio/aerob mozgások javát súlyzós edzések után érdemes végezni, ebben az esetben mindenképpen ajánlott a fehérjeturmix fogyasztása a tréning után.
Ha éhgyomorra végzünk ilyen jellegű mozgást, de nem súlyzózunk előtte, akkor érdemes az edzés előtt kb 20 gramm fehérjét tartalmazó turmixot inni, de ez esetben ne fogyasszunk szénhidrátot!