Szenzáció és egyben szomorú is: robotméheket vetnek be a globális élelmiszerbiztonságért!

(Az alábbiakban az Élő bolygónk cikkét közöljük.)

A méhek pusztulása komoly veszélyt hordoz nemcsak az élővilág változatosságára, hanem az ember mezőgazdasági tevékenységére, és ezzel összefüggésben a globális élelmiszer-ellátásra nézve is. A problémát az elmúlt években robotméhek fejlesztésével kívánják enyhíteni. Most a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc, a Walmart is mesterséges beporzóegységek fejlesztésébe kezdett.

Önállóan repülő, aprócska, különlegesen érzékeny szenzorokkal felszerelt mesterséges méheket fejleszt az amerikai óriáscég, a Walmart – számol be arról az egyik nagy technológiai piackutató platform. Úgy tűnik, a vállalatnál pontosan tisztában vannak azzal, hogy az élelmiszer-termelés felfuttatása az egyik legnagyobb globális kihívás az emberiség előtt: több mezőgazdasági szabadalmuk után az egyik legfontosabb fejlesztésük a robotméh lehet.

A méhek a legfontosabb napszámosok
A méhek megkerülhetetlenek a növénytermesztés természetes és mesterséges folyamataiban, és így a mezőgazdaságban. A világ élelmiszer-mennyiségének nagyjából harmada a repülő rovarok beporzótevékenységének köszönhetően áll elő, így tömeges pusztulásuk óriási veszélyt rejt magában.

A méhfajták közül mind a házi, mind a vadon élők végzik a beporzást, az összes növényfaj mintegy 80 százalékát érintve. A kutatók becslése szerint egyetlen méhcsaládnak naponta 300 millió virág beporzása köszönhető.
A szakértői jelzések ugyanakkor aggodalomra adnak okot. A globális felmelegedés, a vegyszerhasználat, az élőhelyek pusztítása miatt a téli időszakokban a korábbi, normálisnak tekinthető 5-10 százalékos állománypusztulásnál jóval nagyobb a veszteség. Például az európai házi méhek az elmúlt években 20 százalékos veszteséget szenvedtek el, ezt a természetes szaporulat nem képes visszapótolni.

Egyre fejlettebbek lesznek a robotméhek, melyek a jövőben bekapcsolódhatnak a beporzási feladatokba

Robotméhek döngése
A Walmartnál olyan apró drónokon dolgoznak, amelyek érzékeny műszereik révén önállóan lennének képesek a beporzási feladatok elvégzésre. Különleges tulajdonságuk, hogy automatikusan felismerik a pollent.
Így akár már a közeljövőben bevethetők termőföldeken is, nemcsak laboratóriumi körülmények között.
Nem a Walmart az egyetlen, mely drónméhekben látja annak megoldását, hogy kisegítsék a házi és vadon élő méheket a beporzás feladataiban. A Harvard kutatói 2013-ban jelentkeztek RoboBees nevű minirobotjaikkal.