Nem titok, hogy még a félig vegetáriánusok is kisebb testsúllyal rendelkeznek általában, ritkább körükben a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata. A veganoknak vannak olyan egészséges tippjei, amelyeket érdemes ellopni tőlük a húsevőknek is.
Egyre többen érdeklődnek a “részleges” vegetarianizmus iránt, nem akarnak teljesen lemondani a húsról, de rengeteg húsmentes ételt élvezhetnek. Mindenképpen érdemes a húsevés mellett minél több zöldséget beiktatni az étrendünkbe.

Íme öt tipp, amit nem árt megszívlelni a húsevőknek sem!

1. Állítsuk a zöldséget a középpontba!
Gakran úgy válaszoljuk meg azt a kérdést, mi volt a vacsora, hogy elmondjuk, a hús mellé milyen zöldséget fogyasztottunk. Vagyis a zöldségfélék gyakran utólagosak. Nyilvánvaló, hogy a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, de mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy először gondolja ki a zöldségeket, és a köré építse fel a többi táplálékot! Ez kulcsfontosságú, mivel több zöldség akár 11% -kal is csökkentheti a szívbetegség kockázatát, és számtalan más előnyhöz vezethet. Vagyis amikor ebédre vagy vacsorára választunk, válasszuk ki a zöldségeket, majd adjunk hozzá sovány fehérjét, jó zsírt és egészséges keményítőt.

2. Válasszunk növényi alapú zsírokat!
A hazai konyha nemcsak rengeteg húsból táplálkozik, hanem más állati alapú zsírokból, például vajból és szalonnából. Holott a kiváló étkeinket elkészíthetjük olívaolajjal, és kiegészíthetjük balzsamecetes salátákkal.
A növényi alapú zsírokról kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, amely az idő előtti öregedés és a betegségek – köztük az elhízás – ismert előidézője, és még a testsúly-csökkentést is növeli.

3. Együnk növényi eredetű fehérjét!
A hüvelyesek a leginkább alábecsült szuperfoodok a bolygónkon. A hüvelyesek közé tartoznak a babok , a borsó (pl. Csicseriborsó, fekete szemű borsó) és a lencse. Számos tanulmányban az áll, hogy fogyasztásuk során kevesebb hasi zsír rakódik le, étvágycsökkenést okoznak, és jobbá teszik általános tápanyagfelvételt, vagyis csökkenti kockázatát a cukorbetegségnek és a szívbetegségnek.
Ugyancsak kiváló fehérjeforrás a zabpehely.
Amellett, hogy biztosítja a fehérjét, a hüvelyesek gazdagok vércukor-szabályozó rostokban, valamint rezisztens keményítőben, és egy egyedülálló típusú szénhidrátot tartalmaznak, amely természetes módon testre szabja a szervezet zsírégető kemencéjét.

4. Nassoljunk növényt!
Tévézés vagy ne adj isten olvasás közben sokan szeretnek nassolni, ami minden, csak nem egészséges. Azonban ennek is van természetesen alternatívája: nyers zöldségek, friss gyümölcsök, diófélék, magvak, leveles zöldségek, és növényi eredetű fehérjeporok.

5. Együnk desszertet, ami nem hizlal!
Ha a fehér cukrot kiiktatjuk, és növényi alapú édesítővel helyettesítjük, máris sokat tettünk az egészségünkért. Érdemes a brownie-ba vagy a pudingba magvakat, diót, mogyorót keverni, de a friss, bogyós gyümölcsök sem rontják el az édességet.
A zabpehely leforrázva, pár perc után, miután magába szívta a vizet, friss gyümölcsökkel megspékelve, kevés fehérjeport hozzáadva mesés desszert, nekünk elhihetik.