Nem akármilyen tettre készül a francia Ben Lecomte, elsőként készül átúszni a Csendes-óceánt, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyeződésre. A férfi 1400 órát tölt majd a vízben, napi 8 órát úszik és becslések szerint 8 ezer kalóriát éget el ez idő alatt.

Húsz esztendővel ezelőtt Lecomte volt az első, aki úszva szelte át az Atlanti-óceánt. Az 5980 kilométeres küldetést 73 nap alatt teljesítette. Kiindulópontja az amerikai Cape Cod volt és Franciaországban, Quiberon városban ért partot.

Az csak szolid ujjgyakorlat lehetett a mostani vállalásához képest, mert ezúttal 8900 kilométert kell majd leúsznia. A férfinak hét évébe telt leszerveznie az expedíciót, amellyel az emberek által az óceánokra gyakorolt negatív hatásaira szeretné felhívni a figyelmet.
Ben Lecomte mögött mindig ott lesz egy vitorlás hajó, ezen tölti majd az éjszakákat. Folyamatosan mérik majd a víz só- és oxigéntartalmát, savasságát és hőmérsékletét, de ellenőrzik a fukusimai atomerőmű-balesetből származó sugárzás mértéket, a fitoplanktonok mennyiségét és a tengeri madarak eloszlását is.

Lecomte áthalad majd a Nagy csendes-óceáni szemétszigeten is, ahol a lebomló mikroszálak gyakorlatilag egy ködöt képeznek a víz alatt. Bár ezt a férfi nem fogja látni, komoly szennyezésben fog úszni jó 1600 kilométeren át. Innen származhatnak a misszió legértékesebb adatai is, hiszen ilyen sok időt még senki nem töltött súlyosan műanyagszennyezett vízben.