Nagyon sokat isznak a magyarok, különösen a férfiak – derül ki a m.portfolio.hu cikkéből. A felmérések szerint itthon több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb emberre, ez “szép” eredmény tőlünk: a világon a nyolcadik helyen állunk ezzel.
Egyébként a kelet-európai régió abszolút a csúcson van alkoholizálásban, ugyanis itt szinte mindenki a világrangsor legfelső szegletében találja magát. Ebben pedig sajnos Magyarország is a keleti mintát követi, mint fentebb említettük, az igen előkelő, nyolcadik hellyel bír. Ráadásul az oroszokat és ukránokat leszámítva szinte kizárólag kicsi országok vannak ezen a toplistán, és többségük nem is előz meg minket nagyon.

Akik előttünk vannak:
Fehéroroszország
Moldova
Litvánia
Oroszország
Románia
Ukrajna
Andorra.

Ha azt nézzük, hogy a toplista a világ lakosságának hány százalékát teszi ki, akkor kiderül, hogy a magyarok a legfelső 3 százalékban vannak az italfogyasztást tekintve.

A férfiak ivósabbak
A rendkívül előkelő helyezésünket tulajdonképpen a férfiaknak köszönhetjük, a teremtés koronái ugyanis átlagosan több mint kétszer annyit isznak, mint a nők. A felmérés szerint közel két liter tiszta alkoholt gurítanak le havonta, míg a nők kevesebb mint egyet. Sőt, az igazán kemény ivászat rájuk négyszer jellemzőbb, és pusztán harmadannyian vannak köztük olyanok, akik nem nyúlnak alkoholhoz.
Bár a férfiak a nagyobb tömegüknél fogva jobban bírják az alkoholt, ez a mennyiségű ital már egyértelműen legyőzi őket is a statisztikák szerint. A kutatás szerint a férfiak 31 százaléka küzd alkoholproblémákkal, szemben a nők 6 százalékával. Így aztán nem túl meglepő, hogy májzsugorodás miatt több mint háromszor annyian halnak meg férfiak, mint nők.