A kínaiak úgy tartják, hogy nyáron a mungóbableves nemcsak méregtelenít, de a hőségtől is véd, jobb, mint a tündérek eledele.

A keletiek már régóta ismerik a mungóbableves hatását. A Tang-dinasztia orvosai szerint a mungóbab kiegészíti az eredendő energiát, kiegyenlíti az öt ízt, nyugtatja az idegeket, átmegy a tizenkét csatornán, eltávolítja a csalánkiütést, feltölti az energiát, hidratálja a bőrt és a hússzövetet, továbbá hosszú ideig ehető.

A Gyógyfüvek Enciklopédikus Kompendiumában azt olvashatjuk, hogy a mungóbabból készült leves fogyasztása megelőzi a kimerültséget, segíti a hőség elűzését és a méregtelenítést, véd a hőségtől, szomjoltó, kiegyenlíti az öt életbevágó szervet, nyugtatja az idegeket, és kiegészíti az eredendő energiát. A mungóbab édes ízű és hideg tulajdonságú, átmegy a szív- és a gyomormeridiánon, méregtelenít, és véd a hőségtől, továbbá fokozott vizeletkiválasztási hatása van. Ezért a mungóbableves a nyár kiváló étele.

A mungóbabot legjobb levesnek elkészíteni. Ha túl sokáig főzzük, a mungóbabból készült leves pirossá, homályossá válik, és elveszti az eredeti ízét. A következőkben öt főzési módszert ajánlunk, hogy könnyen készíthessen finom mungóbab-levest.

Mungóbab-leves

Elkészítés / 1. módszer:
Mossuk meg a mungóbabot, majd tegyük egy lábasba. Eresszünk rá annyi vizet, hogy két centiméter magasan ellepje a babot. Forrás után közepes tűzön főzzük tovább, egészen addig, amíg már majdnem elfőtte a levét. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Öntsük fel bő vízzel a babot, majd fedjük le. Húsz perc múlva a bab megpuhul, és már ehető is a szép zöld leves.

Elkésztés / 2. módszer:
Mossuk meg a mungóbabot, majd húsz percre tegyük forró vízzel teli tálba. Áztatás után tegyük egy lábasba, öntsünk rá bőven hideg vizet, és főzzük negyven percig.

Elkésztés / 3. módszer:
Mossuk meg a mungóbabot, majd tegyük termoszba. Öntsünk hozzá forró vizet, és fedjük le. Amikor a bab nagy és puha lesz, akkor lábasba téve megfőzhetjük. Így lerövidíthetjük a főzési időt.

Elkésztés / 4. módszer:
Mossuk meg a mungóbabot, majd szárítsuk meg. Utána olaj nélkül körülbelül tíz percig süssük wokban, majd főzzük meg lábasban. Így könnyen készíthetünk levest, a bab pedig puha lesz.

Elkésztés / 5. módszer:
Mossuk meg a mungóbabot, majd tíz percig áztassuk forró vízben. Amikor a víz kihűlt, vegyük ki a babot, és tegyük négy órára mélyhűtőbe. Ezután már lehet főzni.

Bár a mungóbableves véd a hőségtől, és segít az energiának, az alábbi esetekben nem javasolt a fogyasztása:
• hideg alkatúaknak: például ha hideg és gyenge a négy végtagja, fáj, és hidegnek érzi derekát és a lábát, ha hasmenése van, stb.;
• idősek, gyerekek és a gyenge alkatúak számára;
• gyógyszerszedés mellett;
• menstruáló nőknek – az ő esetükben a mungóbableves fogyasztása betegséget okozhat.