A Notre Dame Egyetem kutatói egy olyan mértéket készítettek, amelyről leolvasható, melyik ország milyen eséllyel éli túl a klímaváltozást – írja az elobolygonk.hu a HVG-re hivatkozva. Az összeállításban Magyarország is szerepel.

Akár elfogadjuk, akár nem, a klímaváltozás mindannyiunk életére hatással lesz. Hogy mekkora esélyünk van arra, hogy túléljük a folyamatot, az nagyban függ attól is, mely országban élünk. A dolog pedig nem feltétlenül azzal van összefüggésben, hogy földrajzilag hol helyezkedik el az adott ország, sokkal inkább azzal, mennyire van felkészülve a változásra.

Az index kiszámításához olyan adottságokat vettek figyelembe, mint például hogy milyen az adott ország infrastruktúrája, milyen élelmiszer-tartalékokkal rendelkezik, vagy épp milyen a technológiai fejlettsége. Mennyire hajlamos az ország a természeti katasztrófákra vagy a politikai „felfordulásra”, a kormány pedig felkészült-e a klímaváltozásra, vagy esetleg másmilyen ügyek foglalkoztatják.

A kiszámított index alapján a klímaváltozást

a Kongói Demokratikus Köztársaságnak,
a Közép-afrikai Köztársaságnak,
Eritreának,
Csádnak és
Szomáliának
van a legkevesebb esélye “túlélni”.

A lista elején ugyanakkor

Norvégia,
Új-Zéland,
Finnország,
Svédország és
Svájc

állnak. Vagyis ezeket az országokat fogja a „legkevésbé” befolyásolni az éghajlat változása.

Az Egyesült Királyság a listán a 12., az USA a 15., az oroszok a 33., Kína pedig az 59. helyet foglalja el.

Magyarország a 36. helyen található.

Ha valaki esetleg úgy gondolná, hogy a fejlett országok jobban felkészültek a klímaváltozásra, mint a szegényebbek, akkor nem téved nagyot.

Hiába ezek az országok a legnagyobb szennyezők, a fejlettségük miatt őket érinti a legkevésbé a dolog, hiszen számukra adott a feltétel, hogy a lehető legnagyobb mértékben védjék ki a bajt.
Emiatt született meg a párizsi klímaegyezmény is, amely arra ösztönzi a gazdag országokat, hogy segítsék a szegény régiókat.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a fejlett országokat ne érintené a klímaváltozás. A kutatók szerint Amerikában például 2100-ig a változás miatt súlyos menekültválságra, természeti katasztrófákra és gazdasági visszaesésre készülhetnek. Angliában már 2050-ben komoly vízhiányra lehet számítani.

A márciusban meghalt Stephen Hawking egyik utolsó figyelmeztetése is az volt: sötét jövő jön, ha nem teszünk valamit.

(elobolygonk.hu)