A hagyományos kínai gyógyászat szerint a kis forróság idején fellendül a test yang-energiája, illetve tavasszal és nyáron biztosítjuk a yang-energia táplálását.
A yang-energia védelme érdekében meg kell találni a munka és a pihenés egyensúlyát. Természetesen eleget kell aludni. Milyen jótékony következményei vannak a déli alvásnak a kis forróság idején?
Először is: a déli alvás kiegészítheti az estit, továbbá enyhülést hoz a nyári hőségben. Nyáron hosszú a nappal, rövid az éjszaka, és általában későn fekszünk le, ezért rövid ideig alszunk, és az alvás minősége is rossz. Továbbá a dél a nap legforróbb időszaka, ha ekkor alszunk, csökken a hőguta esélye.
Másodszor: a déli alvás növeli a fizikai erőt, és javítja a szervezet funkcióit. Nem ez a legfontosabb alvás, és rövid ideig tart, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hatásait. A déli alvás nemcsak az alvásidő pótlása szempontjából hasznos, de javítja az agyi vérellátó rendszer funkcióit. A déli alvás növeli a munka-hatékonyságot, és erősíti az immunrendszert, továbbá csökkentheti az agyi és érrendszeri betegségek esélyét.
Harmadszor: védi az agyat, és enyhíti a feszültséget. Az alvás nemcsak az idegsejteket védi, hanem más szervekre is pihentetően hat. Ennek köszönhetően fokozatosan visszanyerhetjük erőnket, és jobban működhetnek a szerveink.

Három tanács a déli alvásra vonatkozólag:

Nem szabad sokáig aludni
A déli alvásra legjobb fél órát fordítani. Ennél hosszabb idő után kellemetlen lesz a felkelés. Hideg vízben mosakodjunk meg, és igyunk egy pohár vizet, akkor megszűnhet a kellemetlen érzés.

Ne ülve vagy támaszkodva bóbiskoljunk
Ha nincs mód lefeküdni, sokan szoktak asztalra dőlve vagy széken ülve aludni, de ez nagyon káros az egészségre, hiszen ilyenkor nagy nyomás nehezedik a mellkasra, ami akadályozza a légzést. A kéz is elzsibbadhat.

Nem kell mindenkinek délben aludnia
Ha éjjel eleget aludtunk, akkor nincs szükség a déli alvásra. De a szellemi munkát végzőknek, a diákoknak, az aktív dolgozóknak és az időseknek nélkülözhetetlen a déli alvás.

(Kínai Orvoslás és Terápia facebook-oldal)