A Gyógyfüvek Enciklopédikus Kompendiuma, az ősi kínai orvosi szakkönyv azt írja a pomelóról, hogy segít az emésztésben, semlegesíti az alkoholt, eltávolítja a bélben és a gyomorban található káros anyagokat, javítja az alkoholfogyasztás utáni kellemetlen szájszagot, étvágygerjesztő, és mérsékli a köpetet és a köhögést. Kínában ősidők óta ismerik a pomelóból készült teát, és más országokban, például Japánban, Észak- és Dél-Koreában is szokás a pomelotea fogyasztása.
Napjainkban ismét egyre népszerűbb a pomelotea, amely a szépségápolás mellett karcsúsít is. Az édes-keserű mézes pomeloteát télen melegen, nyáron pedig hidegen fogyasztják.

A pomelo tápláló gyümölcs, gazdag kalciumban és vitaminokban, természetes citromsavat és különféle ásványi anyagokat tartalmaz. A pomelo segíti a test anyagcseréjét, eltávolítja a hőséget és a tüzet, mérsékli a köhögést és a köpetet.

Az édes méz eljut a lép és a gyomor meridiánjába, táplálja az Energiát és hashajtó. A szőlőcukron és a gyümölcscukron kívül a méz különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat is tartalmaz, amely segíti az emésztést, javítja az alvást és a székrekedést.

A mézes pomelotea jótékony hatása ellenére nem mindeninek ajánlott. A pomelo fanyarkás ízű és hideg, ezért hasmenést okozhat azoknál, akiknek gyenge a lépük.

Hozzávalók:

pomelo 750 gramm (körülbelül fél pomelo)

méz 250 gramm

kandiscukor 50 gramm

Elkészítés:

1. Tegye a sót a pomelo héjára, majd mossa le.

2. Hámozza meg a pomelót. Minél kevesebb marad a héj belsőbb, fehér rétegéből, annál jobb, mivel ez kesernyés ízű. Magozza ki a húst, és tépje apró darabokra.

3. A héjat vágja vékony csíkokra (minél vékonyabb, annál jobb), és 5 percre áztassa sós vízbe.

4. A pomelo héját tegye tiszta vízbe. Középes lángon 10 percig főzze. Így a héj megpuhul és a fanyarkás íz is megszűnik.

5. Tegye a pomelo héját és húsát tiszta, olajmentes edénybe, majd öntse fel egy kis vízzel és adja hozzá a kandiscukrot, alacsony lángon főzze egy órán át. Folyamatos kevergetés mellett figyelje, hogy mikor sűrűsödik be a folyadék, és mikor válik aranysárgássá a pomelo héja.

6. Miután lehűlt, adjon hozzá mézet és kevergesse. Majd rakja a kész teát a hűtőszekrénybe három napra. Ezt követően fogyassza!

Száraz kanállal tegyen belőle a vízbe.

Tápérték:

Egy pohár mézes pomelotea (körülbelül 10 gramm) energiatartalma 81,2 kJ, és 0,25 gramm fehérjét, 0,31 gramm zsírt tartalmaz.

(Kínai Orvoslás és Terápia)