A légkondicionáló pillanatok alatt kellemes hűvös levegőt hozhat nekünk, de közben komoly veszélyeket is rejthet. Viszont ha megfelelően használjuk, nem árthat. A következőkben néhány tippet ajánlunk az egészséges klímahasználathoz.
26 fok a legideálisabb hőmérséklet

A tudományos kutatásokból az derült ki, hogy nyáron 26 fok körüli melegben érzi legkellemesebben magát az ember, az ennél 3-4 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten már akár meg is fázhatunk. Nyáron hosszan tartózkodunk a kinti forróságban, így amikor a hőségből hirtelen egy 20 fokosra hűtött szobába lépünk, a szervezetünk nem tud időben alkalmazkodni a hideg levegőhöz, az immunrendszerünk sem működik rendesen, ezért könnyebben megbetegszünk. Ajánlott a légkondicionálót 26 fokra beállítani úgy, hogy maximum 7 fok különbség legyen a kinti és benti hőmérséklet között.

Várjunk 10 percet, mielőtt bekapcsolnánk a légkondicionálót!

Vannak olyanok, akik azonnal a klímához rohannak, ahogy kimelegedve, verítéktől nedves pólóban beesnek a lakásba. Kevesen tudják, hogy ez mennyire káros szokás. Meleg időben teljesen kinyílnak a pórusok, ezért nem tudnak megfelelő védelmet biztosítani a szervezetünknek a hirtelen beáramló hideggel szemben. Inkább várjunk legalább 10 percet, mielőtt bekapcsolnánk a légkondicionálót!

A klíma felfelé fújja a levegőt!

Amikor légkondicionálót használunk, ajánlatos úgy beállítani, hogy ne egyenesen a testünkre, hanem felfelé fújja a hideg levegőt. Ha a klíma közelében dolgozunk, igyekezzünk szemben helyet foglalni a berendezéssel, mert a hátunkat vagy derekunkat folyamatosan érő hideg még komolyabb problémákat okozhat. Ha kényetlenek vagyunk hosszú időt eltölteni a légkondicionált helyiségben, az ízületi fájdalmak és gyulladás megelőzése érdekében terítsünk egy kardigánt a lábunkra vagy a vállunkra.

Akkor használjuk a klímát, amikor legerősebb a yang

A yang délben ér a tetőfokára. Ha gyengének érezzük magunkat, reggel és este ne kapcsoljuk be a klímát. A reumától vagy ízületi gyulladástól szenvedő időseknek, kisgyerekeknek és terhes nőknek tanácsos elkerülni a légkondicionáló használatát. Reggel és este viszonylag hűvösebb van minden nap, ilyenkor ajánlott a szabadban, a friss levegőben sportolni, hogy a testünk jobban alkalmazkodjon a hőmérsékletváltozáshoz.

Klíma mellett is szellőztessünk

Egy száraz levegőjű, légkondicionált szobában sok embernek kiszárad a torka, bedugul az orra vagy tüsszögni kezd, ezért tanácsos óránként kiszellőztetni az egész helyiséget. A légzőszervi megbetegedéstől szenvedők minél kevesebbet kapcsolják be a klímát, annál jobb. Ha az állott levegő elszorítja a mellkasunkat, vagy elszédülünk, egy időre inkább menjünk ki az épületből a friss levegőre. Ha a klíma miatt kiszárad a bőrünk, fogyasszunk több vizet, kamillateát, illetve friss gyümölcsöt.

(Kínai Orvoslás és Terápia)