A washingtoni környezeti munkacsoport (ewg.org) minden évben közzéteszi a vegyszerekkel, növényvédő szerekkel leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját. Ezek azok, amelyekből érdemes lehet a bio verzió felárát megfizetni, vagy pedig igen alaposan megmosni őket, mivel a vizsgálatok alapján ezekben találták a legtöbb szennyeződést.

Már ötödik éve végez az alma a lista tetején, mint a legszennyezettebb, elsősorban azon vegyszerek miatt, melyekkel a szüretelés előtt illetve után kezelik, hogy tovább elálljon. Ami a legtisztábbakat illeti, már második éve végez az avokádó az első helyen, a minták mindössze 1%-ában találtak bármilyen vegyszermaradványt.

Így tehát ha megengedheted, az alábbiakból érdemes a bio verziót vásárolni, mert a gyümölcsök és zöldségek amúgy egészségesek, ezért ha teheted, fogyassz belőlük minél többet (főleg a zöldségekből, ha a formádra is ügyelsz).

Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények is a legveszélyeztetettebbek.

A kutatás pár érdekes megállapítása:

Az átlagos burgonya mennyiségre több vegyszert tartalmazott, mint bármelyik másik zöldség vagy gyümölcs.
A koktélparadicsom, nektarin, őszibarack és eper esetében is volt olyan, amelyikben 13 különféle növényvédő szer maradványát mutatták ki.

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs:

1. Alma

2. Őszibarack

3. Nektarin

4. Eper

5. Szőlő

6. Zeller

7. Spenót

8. Kaliforniai paprika

9. Kígyóuborka

10. Koktélparadicsom

11. Zöldborsó (hüvelyes)

12. Burgonya

A 15 legtisztább zöldség és gyümölcs:

1. Avokádó

2. Kukorica

3. Ananász

4. Káposzta

5. Fagyasztott zöldborsó

6. Vöröshagyma

7. Spárga

8. Mangó

9. Papaya

10. Kivi

11. Padlizsán

12. Grapefruit

13. Sárgadinnye

14. Karfiol

15. Édesburgonya

A fentiek tehát újabb érvet jelentenek amellett, hogy több avokádót és több édesburgonyát fogyassz, ráadásul az avokádó egészséges zsírforrás is, az édesburgonya pedig a jó szénhidrátok listáját gyarapítja.

(rizsfeherje.hu)