Energiája: Hideg

Íze: Édes és savanyú

Milyen szerv(ek)re hat: Tüdő és gyomor

Kedvező élettani hatásai:

A „természetes ásványvízként” is ismert körtét nyersen, szárítva, befőzve és ivóléként is fogyasztják. A körtének számtalan kedvező élettani hatása van, épp ezért nem szabad alábecsülni.

A Ben Cao Gang Mu, a Gyógynövények jegyzéke (Compendium of Materia Medica) szerint „A körte segíthet elűzni a forróságot és táplálni az emberi test belső szerveinek yinjét (nedvesség), így jót tesz a tüdőnek és gyomornak. Hasznos az alkohol méregtelenítésében és megemeli a vizelet savtartalmát.”

A hagyományos kínai orvoslás említ egy gyógymódot, amihez meg kell párolni a körtét. Ez jót tesz azoknak, akik hosszú ideje köhögéstől és gyakori szomjúságtól szenvednek.

Ráadásul a körtelé már önmagában is egészséges, a kínaiak általában nyáron isszák a forróság elűzésére és a torokfájás enyhítésére. A körte hűtőhatása fantasztikus. Csillapíthatja a nyári forróságot, ami miatt gyakran kifulladnak az emberek. Ezért jó sok körtelével megszabadulhatunk a forróság-többlettől és a nyálkától.

Viszont hideg energiája miatt a körtét nem ajánlott libával vagy rákkal együtt fogyasztani. Ezek kombinációja árthat a vesének és gyomornak, mivel alhasi felfúvódást okoz.

Modern kutatások:

A körtében sok az A-, C- és E1-vitamin, a réz és a kálium.

Tanulmányok igazolták, hogy a körte alkalmas lehet a nyálkahártya-gyulladás, vastagbélgyulladás, krónikus epehólyag-betegségek, ízületi gyulladás és köszvény kezelésére. A beszámolók szerint a körte szintén jó a magas vérnyomás csökkentésére, a vér koleszterinszintjének szabályozására és a vizelet savtartalmának növelésére is.

Mikor (nem) érdemes körtét fogyasztania?

Az alábbi betegségekben szenvedők rendszeresen fogyaszthatnak körtét: láz és szomjúság; száraz köhögés; viszkető és száraz bőr; hepatitis vagy májzsugorodás. Viszont nem tanácsos túl sokat ennie belőle a cukorbetegeknek, menstruáló nőknek és a gyomor hidegségétől szenvedőknek.

Főzzünk körtével:

A következő receptet gyakran alkalmazzák a krónikusan köhögő vagy a tüdő és lép csi-hiányától szenvedő betegek.

Ajánlott recept: Párolt édes körte

Hozzávalók: 2 körte, aszalt kínai datolya (jujuba)

Ízesítés: kristálycukor, méz (opcionális)

Elkészítés:

1. Mossuk meg a körtéket, vágjuk le a tetejüket és tegyük félre. Távolítsuk el a magházat.

2. Kanalazzunk kristálycukrot és (ízlés szerint) mézet mindkét körtébe. Tegyünk hozzá 2 szem kínai datolyát. Helyezzük vissza a körték tetejét.

3. Készítsük elő a párolót. Helyezzük a körtéket egy tányérra és lefedve gőzöljük őket puhára 30 perc alatt. Forrón tálaljuk.