A száraz őszi időjárás miatt sok folyadékot veszítünk, ezért bőrünknek több vízre van szüksége. Sok nő rengeteget költ olyan kozmetikumokra, amelyek feleslegessé válnának, ha ismernénk a gyümölcsök hidratáló hatását. Ősszel érnek be a gyümölcsök. Ebben az évszakban sokféle gyümölcs – például az alma, a körte és a narancs is – hidratálja a bőrünket. A finom gyümölcsöknek köszönhetően meg is szépülhetünk.

A Gyógyfüvek Enciklopédikus Kompendiuma szerint a körte elűzi a hőséget, kitisztítja a mérgeket, nedvesíti a tüdőt, gyarapítja a testfolyadékot, megszünteti a köhögést, feloldja a köpetet. A narancs testfolyadékot gyarapító, köhögést csillapító, tüdőt nedvesítő, köpetet feloldó, vizelethajtó hatással rendelkezik. A gránátalma hozzájárul a testfolyadék kiválasztásához és a szomjúság enyhítéséhez. Mindezen gyümölcsök segíthetnek az őszi szárazság elűzésében.

A körtét megmossuk, meghámozzuk, kivesszük belőle a magokat. Kis mennyiségű cukorral 30 percig vízben forraljuk, és így finom körtelevet készítünk belőle. A megfelelő mennyiségű szeletelt körtével, almával és banánnal készített gyümölcslé is igen ízletes és tápláló.

Az őszi szárazság elleni harcban az evés mellett a gyümölcspüréből készített arcpakolás is sokat segíthet. A következő leírások alapján megtanulhatjuk, hogyan készítsünk megfelelő arcpakolásokat:

Egy meghámozott almából pürét készítünk, hozzáadunk egy teáskanál mézet és egy kevés általános arckrémet, majd a lemosott arcra kenjük. Húsz perc múlva hideg vízzel lemossuk. Ez a módszer a száraz bőrű hölgyeknek javallott.

A banánpüréből készített arcpakolás is simábbá varázsolja a száraz bőrt. A pakolás húsz percig maradjon az arcon, utána langyos vízzel mossuk le, és kenjünk arckrémet a bőrre.

A frissen préselt citromlevet kevés langyos vízzel összekeverve szintén nyugodtan használhatjuk az arcunkra, ha olajos a bőrünk. A citromlével könnyen megtisztíthatjuk arcunkat az elhalt sejtektől.

Sok egyéb gyümölcs segíthet még, hasonló módon: a grépfrútlétől összehúzódnak a pórusok, a narancslé pedig kimondottan jó hatást gyakorol a normál arcbőrre. Olyan gyümölcsöt válasszunk, melynek hatása megfelel a bőrünknek. Tanácsos friss, természetesen érett gyümölcsöt választani – ezek kozmetikumként is hatásosabbak.

(Kínai Orvoslás és Terápia)