A csilipaprika elengedhetetlen hozzávaló többek között Yunnan, Guizhou, Szecsuan és Hunan tartományok konyhájában is. A legtöbb ember arra panaszkodik, hogy a csípős étel bántja a gyomrát, túlzott hőt termel, vagy épp pattanásos lesz tőle az arca. Bár úgy tűnhet, hogy a csilipaprika csupán ízesítő, valójában számos egészségmegőrző hatással rendelkezik.

1. A vérkeringést javítva a hosszú életért

A csilipaprika erős vérkeringés erősítő hatással bír, ezáltal orvosolhatja többek között a hölgyek fázósságát, a fagyási sérüléseket, és a vérerek miatti fejfájást. Emellett az agysejtek aktivitását is növelheti, segítve az öregedés lassítását.

2. Köhögéses megfázás kezelése

A csilipaprika gazdag C-vitaminban, segíti a szív- és érrendszeri betegségek kezelését, csökkenti a koleszterinszintet. Ezen kívül a csilipaprika nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, segítve megelőzni a rákot és más krónikus betegséget. Továbbá, a csilipaprika alkalmazható a légutak tisztítására, a köhögés és a megfázás kezelésére.

3. Epekőképződés megelőzése

Zöldpaprika rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekövek kialakulása. A zöldpaprika gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, és képes a fölös koleszterint epesavvá alakítani testünkben, ezáltal megelőzve az epekőképződést. Már kialakult epekő esetén is enyhíti a panaszokat a zöldpaprika fogyasztása.

4. Javítja a szívműködést

A főleg csilipaprikából, emellett fokhagyma- és galagonyakivonatból, valamint E-vitaminból álló egészségmegőrző termék javítja a szív működését, erősíti a vérkeringést. Ezen kívül a csilipaprika gyakori fogyasztása csökkentheti a vérzsír szintjét és a trombózis kialakulási esélyét, ezáltal segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

5. Gyomorerősítő és emésztéskönnyítő

Ahogy említettük, a csilipaprika irritálja a szájat, a gyomrot és a beleket, elősegíti a bélmozgást, fokozza az emésztőnedvek kiválasztódását. Javítja az étvágyat és a belekben elnyomja a nem kívánt fermentációt. A sok csípős ételt fogyasztó tartományokban, így Hunanban és Szecsuanban végzett felmérések szerint, az itt élők körében sokkal alacsonyabb a gyomorfekély előfordulási aránya, mint a többi tartományban. Kutatók szerint ennek oka, hogy a csilipaprika fokozza az E2 prosztaglandin kiválasztását, ami segíti a gyomornyálkahártya újraképződését.

Kik ne fogyasszanak csilipaprikát?

1. Aranyérben szenvedők

Ha az aranyérben szenvedők nagy mennyiségű irritáló ételt, például csilipaprikát fogyasztanak, az irritálhatja az emésztőrendszert, növelve az aranyér okozta fájdalmakat, sőt, akár vérzéshez is vezethet. Az aranyérben szenvedők számára nem ajánlott a csilipaprika fogyasztása.

2. Szembetegségben szenvedők

A szem- és kötőhártya-gyulladás súlyosbodhat csilipaprika fogyasztása esetén. A csípős fűszerek (például csilipaprika, nyers gyömbér, fokhagyma, bors, mustár, stb.) nagy mennyiségű fogyasztása is befolyásolhatja a kezelés eredményességét.

3. Krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedők

A krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek tartózkodniuk kell az erős ételektől-italoktól, például a csilipaprikától, égetett szesztől és mustártól. Ezek az élelmiszerek fokozzák a gyomorsav kiválasztását, ami könnyen az epehólyag összehúzódásához, annak éles fájdalmához vezethet.

4. Rossz emésztés esetén

A csilipaprika fokozhatja az étvágyat, azonban a rossz emésztésű, különösen a gyomorfekélyben szenvedő embereknek nem ajánlott a fogyasztása, mivel az a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladásához vezethet.

5. Forró betegségben szenvedők

Láz, székrekedés, orrvérzés, szájszárazság és duzzadt, fájó torok esetén, illetve minden más, forróság okozta betegség esetén a csilipaprika súlyosbíthatja a tüneteket.

6. Szülés után

A szülés utáni első hétben a csilipaprika fogyasztása nemcsak az anyában fokozza a belső hőt, ezáltal például székrekedést előidézve, hanem a baba belső hőjét is növeli.

7. Szájüregi fekély

Az ebben a betegségben szenvedők szája érzékeny a csípős, savanyú és keserű ízekre, a csilipaprika növelheti fájdalmaikat.

8. Soványság esetén

A hagyományos kínai orvoslás szerint, a sovány emberek jinhiányosak és meleg testalkatúak. A túlzott belső hő gyakran jelentkezik száraz torok, keserű szájíz, a szemek vérbősége, fejnehézség, vagy hirtelen harag formájában. Csilipaprika fogyasztása esetén nemcsak súlyosbodnak a fenti tünetek, hanem az könnyen vérzéshez, allergiához vagy gyulladáshoz is vezethet, súlyos esetben pedig akár kelésekhez is.

(Kínai Orvoslás és Terápia)