Új-Zéland elindítja az 1 Milliárd Fa programját, amelynek az a lényege, hogy évente egymillió fát ültetnek a szigetország területén, 2028-ra 10 millió újonnan ültetett fa növekszik majd az amúgy is eléggé zöld szigetcsoporton – írja a “Ne pánikolj, sportolj” facebook-oldal. Az ötletnek a birkatenyésztők nem örülnek annyira, rajtuk kívül viszont mindenki más igen.
A program válasz a klímaváltozás ijesztő mértékére. Jacinda Ardern miniszterelnök megunta azt, hogy a világ nagyhatalmai halogatnak, várnak, tervezgetnek, mérlegelnek, egyeztetnek, egymásra várnak, ujjal mutogatnak – miközben most már tudjuk, hogy ijesztően nagy a baj.
Jacinda kormánya már el is különítette a pénzt a programra, továbbá célul tűzte ki, hogy 2050-re 100 százalékra tornázzák fel a megújuló energiák felhasználást, amely már most is 85 százalékos, vagyis világviszonylatban is kiemelkedő.
Jacinda a második hivatalban lévő miniszterelnök a világtörténelemben, aki gyermeket szült hivatali ideje alatt, de valószínűleg a kisbaba júniusi érkezésének nincs köze ahhoz, hogy a 38 éves asszony a sarkára állt a sürgető és sorsdöntő ügyben: amíg a férfiak húzzák az időt, addig ő és a kormánya példaértékű tettre szánta el magát.

(Tamás Rita – Ne pánikolj, sportolj!)