Volt idő, amikor koleszterintartalma miatt a tojásra ellenségként tekintettek az egészséges életmód hívei. A tojásnak azonban rengeteg jó hatása van – olvasható a csupasport.hu-n.

 

 

Mi most 5 érvet sorolunk fel, miért érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Fehérjében gazdag
A tojás az egyik legjobb és legolcsóbb fehérjeforrás. Egy darab főtt tojásban 6 gramm fehérje van. Ne felejtsük el azt se, hogy nemcsak a tojásfehérjében, hanem a sárgájában is található fehérje. Ha sportolsz, különösen szükséged van a fehérjebevitelre, ez segít ugyanis az izmok regenerálódásában, építésében.

Csökkenti az éhségérzetet
Több tanulmány szerint azok emberek, akik tojást reggeliztek, sokkal később lettek éhesek, mint azok, akik gabonapehellyel vagy palacsintával indították a napjukat. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltségérzetet.

A tojás a sportolók számára fontos fehérjeforrás /Fotó: Shutterstock

Alacsony a kalóriatartalma
A tojásnak egészen alacsony a kalóriatartalma. Egy darab mintegy 75 kalóriát tartalmaz, ami 3.7 százaléka a napi bevitelnek. Sok diétázó ezért is építi be az étrendjébe. A tojás ráadásul kevés telített zsírsavat tartalmaz, viszont sok benne az omega3 zsírsav.

Erősíti a csontokat
A tojásban lévő vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak csontjaid egészségéhez. A tojássárgája pedig nagyon jó kalciumforrás.

Látás
Sokat teszel a látásodért is, ha sok tojást eszel. Két fontos antioxidáns található ebben az élelmiszerben: a lutein és a zeaxantin megvédi a szemet a makuladegenerációtól. Ez a betegség károsítja a szem ideghártyáját, ami vaksághoz vezethet.

(csupasport.hu)