Ha tej-, laktózérzékenységben szenvedsz, vagy csak érzed, hogy a tejalapú kiegészítőket kerülnöd kell, akkor gondot jelenthet a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitele. Persze nem elsősorban a tejfogyasztás mellőzése miatt, mert egyrészt a felnőttek amúgy is jobb, ha kerülik a tejtermékeket (még azok is, akik látszólag nem érzékenyek rájuk), másrészt pedig nem is olyan magas a fehérjetartalmuk, mint sokan hiszik. A tej pl. mindössze 3% fehérjét tartalmaz, ráadásul a beépülése sem olyan jó, miközben a puffadást, gyomorpanaszokat, a később megjelenő, allergiás tüneteket sokan tapasztalják.

Magad is tudod, hogy kerülnöd kell a tejtermékeket, ha:

  • tejérzékenységben vagy laktóz intoleranciában szenvedsz (a kettő nem ugyanaz!). Ha így van, akkor valószínűleg eddig sem fogyasztottál tejsavó porokat, mivel sajnos a legjobb minőségű tejfehérje izolátumok is tejből készülnek és bizony tartalmaznak valamennyi laktózt, azaz számodra kerülendők,
  • vegán vagy tejmentes étrendet követsz, nem fogyasztasz állati eredetű fehérjéket. Ha önszántadból kerülöd a tejtermékeket, azt jól teszed. Egyre több tanulmány erősíti meg ugyanis, hogy a felnőtt embernek nincs szüksége tejre, szerveztünk nem is tudja rendesen megemészteni, fogyasztása – hosszú távon – számos negatív következménnyel járhat. Egyébként egyedül az ember fogyaszt még felnőtt korában is tejet, és bár sokan hiszik, hogy ezzel jót tesznek maguknak, a tapasztalat egyre inkább azt mutatja, hogy a felnőtt szervezet számára a tej inkább káros, mintsem egészséges. A legtöbb felnőtt egyszerűen nem tudja megemészteni a tejet. Ahogy minden idők legnagyobb testépítője, Arnold fogalmazott: „Milk is for babies

Megemlíthető még az egyre népszerűbb, vércsoporton alapuló diéták is. Lehet bennük hinni vagy sem, de tény, hogy egyre több élsportoló figyel arra, hogy vércsoportjához illeszkedő táplálékokat fogyasszon, márpedig ők semmit sem csinálnak ok nélkül. Ha nullás a vércsoportod, mindenképp érdemes kipróbálnod a tejtermékmentes étrendet, mert lehet, hogy komoly teljesítménynövekedést fogsz tapasztalni edzéseid során.

Kicsit árnyaltabb a kép, ha alapvetően nincs tudomásod róla, hogy tej vagy laktóz érzékeny volnál, azonban a következőket tapasztalod a tejsavó fogyasztása során (a tejsavót fogyasztók több, mint felénél jelentkezik az alábbi tünetek valamelyike):

  • Puffadás, kellemetlen gázképződés. Lehet, hogy azt hiszed ez normális („a fehérjeturmix puffaszt és kész…”), azonban a túlzott gázképződés mindig valamilyen emésztési problémát jelez. A szervezet küzd a bevitt fehérje megemésztésével, ami – a közismert és „érezhető” mellékhatások mellett – gyengíti a szerveztet, az extra emésztés energiákat von el más folyamatoktól, ami fáradékonysághoz vezet.
  • Ízületi fájdalmak. Ha mozgás során vagy terhelés alatt térd-, könyök-, vállfájást érzel, könnyen lehet, hogy azt a túlzott tejfogyasztás okozza. Persze lehetnek más okai is, de számtalan esetben fordult elő, hogy hosszú ideje tartó térd- vagy derékfájás múlt el pár havi tejmentes étkezés hatására. Ha súlyzós edzést végzel, különösen fontos, hogy ízületeid rendben legyenek, így a tejtermékek fogyasztásának mérséklése vagy teljes elhagyása még inkább indokolt.
  • hasmenés
  • túlzottan eltelít a fehérjeturmixod (próbáld ki micsoda különbség, hogy edzés előtt tejsavó vagy barnarizs-fehérje turmixot iszol)

Bár ezt sokan vitatják, számtalan cikk és tanulmány szól a tejtermék fogyasztás súlyosabb mellékhatásairól is, úgy mint allergiás reakciók (főként tejérzékenység és laktóz intolerancia esetén), fáradékonyság, puffadás, szomjúságérzet. Ebben nem szeretnénk állást foglalni, de jó, ha tisztában vagy a kockázatokkal, különösen, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod.

Nem arról van szó persze, hogy a tejtermékek önmagában veszélyesek vagy mérgező anyagokat tartalmaznak. Akár évekig fogyaszthatod őket különösebb tünetek nélkül. Arról sincs szó, hogy mostantól örökre le kellene mondanod kedvenc sajtodról vagy reggeli tejeskávédról. Viszont a tejtermékeket alapvetően az ízük miatt fogyasztod, ezért kezdetnek legalább az extra fehérje bevitelt célszerű természetes, egészséges forrásból megoldani.