Előfordul, hogy nincs időnk reggelizni, és 9 órakor már korog a gyomrunk. A belek étel nélkül is mozognak, ami nem tesz jót a bél belső felületét burkoló nyálkahártyának, és emésztőrendszeri betegségeket okoz. Vannak, akik azért nem reggeliznek, mivel fogyni szeretnének, de észre sem veszik, hogy az elmaradt reggelit kiadósabb ebéddel, vacsorával pótolják. A késői vacsora pedig különösen megterheli a gyomrot, hiszen nincs ideje feldolgozni az elfogyasztott táplálékot. A felesleges energia zsírrá válik és lerakódik a szervezetünkben.

A reggelit hanyagolók bőre száraz és ráncos, de vannak olyanok is, akiknél a reggeli étkezés hiánya vérszegénységet okoz, hiszen szervezetük csak napi kétszer kap energiát. Ilyenkor szervezetünknek nincs más választása, mint az, hogy a testükben felhalmozódott glikogénből és fehérjéből töltődik fel, ami idő előtti öregedéshez vezethet.

A reggeli hiánya kárt tesz az egészségünkben, de az sem mindegy, mit fogyasztunk reggelente. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

1. Ne fogyasszunk ételmaradékot reggelire!
Idő hiányában kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az előző napi vacsora maradékát fogyasztjuk reggelire. Ám már egy éjszaka is elég ahhoz, hogy az ételmaradékban, különösen a főtt zöldségekben nitrit keletkezzen, ami pedig rákkeltő.

2. Szánjunk több időt a reggelizésre!
A nyugati stílusú reggeli finom és rövid idő alatt is elkészíthető. A hátránya az, hogy az ilyen reggeli gazdag energiában, de nem tápláló, viszonylag szegény vitaminokban, ásványi anyagokban és cellulózban. Ráadásul a sült ételek fogyasztása hosszú távon káros a szervezetünknek.

3. Felejtsük el a rágcsálnivalókat!
Reggel az emberi szervezet már dehidratált állapotban van. A rágcsálnivalók ilyenkor megterhelik az emésztőrendszert és nehezen szívódnak fel.

4. Ne csak gyümölcsöt fogyasszunk reggelire!
Nem jó, ha kizárólag gyümölcsöt és zöldséget, tehát kevés szénhidrátot fogyaszt reggelire, hiszen a gyümölcsök és a zöldségek nem látják el szervezetünket elég energiával. Hosszú távon az elégtelen energiabevitel alultápláltságot okozhat.

Nem könnyű a választás, ha a reggeliről van szó, de van megoldás! Tápanyagban gazdag ételt készítsen, a mennyiséget tekintve pedig ne essen túlzásokba. A reggeliben mindenből legyen egy kicsi: zöldség, gyümölcs, szénhidrát és fehérje.