A nem megfelelő táplálkozás, a sok feldogozott és tartósítószerrel dúsított ételek fogyasztása egyre inkább megnöveli a rákos megbetegedések számát. Hazánkban is ugrásszerűen megnőtt a gyomorbetegek száma. A betegségek között pedig a gyomorrák is szerepel.

Régebben biztos Ön is sokat hallotta, hogy a sárgarépának milyen pozitív hatásai vannak. Többek között az egészséges látást tudja biztosítani. Most azonban úgy tűnik, hogy ez a narancsszínű zöldség más egészségügyi előnyöket is kínál. A jelenlegi kutatások ugyanis azt mutatják, hogy ez a gyökérzöldség kulcsfontosságú szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében, illetve kiváló fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik.

Egy kutatásba 1100 embert vontak be. A kutatási alanyoknak minden egyes nap 1-2 sárgarépát kellett elfogyasztaniuk. Az eredmények nagyon meglepőek voltak, ugyanis a rendszeres sárgarépafogyasztás 47 százalékkal csökkentette a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A kutatók világos összefüggést mutattak ki a táplálkozás és a gyomorrák kialakulása között. Legfőképpen a vörös és a feldolgozott húsok, a só és az alkohol növeli a kockázatot. Másrészt a zöld tea, a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása bizonyítottan védelmet nyújt a gyomorrákkal szemben.

Miért olyan hatékony a sárgarépa a rákos sejtek növekedésének megállításában? A sárgarépa rendkívül magas béta- és alfa-karotinban, olyan természetes antioxidáns pigmentekben, amelyek segítenek megállítani a káros szabad gyökök képződését. Ezen kívül a sárgarépa gazdag zeaxantinban és luteinben – antioxidáns fitonutriensek –, valamint kávésavban és kumarinsavban is. A sárgarépa rostokban is bővelkedik, amelyek szintén rákmegelőző tulajdonsággal bírnak. A sárgarépában sok folsav és B-vitamin is van. Ez utóbbi az egészséges idegrendszerhez szükséges. A benne lévő A-vitamin az egészséges látáshoz szükséges, míg a K-vitamin a vércukorszint-szabályozásában vesz részt, illetve a csontok egészségének fenntartását segíti elő.

A sárgarépa másik fontos vegyülete a falcarinol, amely hatékonyan képes megvédeni az emberi DNS-t, ezzel is csökkentve a rák kialakulásának kockázatát. Ennek érdekében a legjobb a sárgarépát nyersen fogyasztani, de a sárgarépalé is nagyon hatékony lehet. A sárgarépát almával és gyömbérrel is lehet kombinálni. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a sárgarépa rendszeres fogyasztása a prosztatarákkal szemben is védelmet nyújt, sőt mellrákban szenvedő nők esetében megakadályozta a betegség kiújulását.

(gyogyszernelkul.com)