Van, aki nem szereti a húst, és van, aki nem eheti. Nagy különbség. A végeredmény azonban akkor is ugyanaz: valami mást kell kitalálni helyette. És mi is lehetne jobb helyettesítő, mint egy jó kis zöldség, mely ráadásul egészséges is? Éljen a kelkáposzta!

Fasírt kelkáposztából

 

Ha valakinek azt ajánlja az orvos, hogy hagyjon el a megszokott étrendjéből valamit – legyen az a hús, a cukor vagy a liszt -, bizony, nem könnyű jövő elé néz. És ez nem feltétlenül azért van így, mert olyan nagy probléma, ha valaki ezeket nem eszi, hanem azért, mert a szokás bizony nagy úr. És mi, emberek, nem szívesen lépünk ki a komfortzónánkból, még ha a jövő ígérete nagyon kecsegtető is. Pedig bizony van az az eset, amikor jobb a váltás, és ha nyitunk valami új felé, csodálatosan megváltozik az életünk.

 

Nincs ez másként az ételekkel és az étrenddel sem. Főként akkor, ha az egészségünk a tét. A kelkáposztából készült fasírt pedig tökéletesen megállja a helyét bárki asztalán!

 

Vannak, akiket a kelkáposzta puszta nevével ki lehet üldözni a világból, de legalábbis a konyhából, ugyanis csak régi, gyermekkori emlékeikből dereng valami ízetlen zöldség az iskolai menzáról. Pedig milyen egészséges!

Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, mint a fejeskáposztáé, ugyanakkor könnyebben emészthető, és kisebb mértékű a puffasztó hatása is. Emellett egyáltalán nem terheli meg a gyomrot. Tartalmaz sok kálciumot, káliumot, magnéziumot és vasat, magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, rákmegelőző és gyulladásgátlóhatású élelmiszerként tartják számon.

 

Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke mindössze 30 kcal.

 

Lássuk hát akkor a kelkáposztás fasírt receptjét, mely tökéletes diétás alap lehet!

 

 

Fasírt kelkáposztából

 

Hozzávalók:

– 1 db kisebb fej kelkáposzta fele

– ½ fej vöröshagyma

– 1 db kisebb krumpli

– 1 gerezd fokhagyma

– 1 tojás sárgája

– csapott kk. bors

– kevés só

– olaj/olívaolaj

 

A panírhoz:

 

– teljes kiőrlésű liszt

– tojás

– zsemlemorzsa

 

Elkészítése:

A kelkáposztát le kell reszelni, lehetőleg minél kisebbre, majd ugyanezt kell tenni a krumplival is, de azt lehet nagyobbra is hagyni.

 

A vöröshagymát és a fokhagymát is fel kell aprítani, ezeket is minél kisebbre, mintha krlmes állagot szeretnénk elérni.

 

Össze kell dolgozni a fűszerekkel, majd jöhet hozzá az olaj és a tojás sárgája is.

 

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a panírozás, végül pedig a sütés.

 

Aki teheti, süsse kókuszzsírban, ugyanis sokkal egészségesebb, és nem feltétlenül  mérik aranyáron mindenhol.

 

Köretnek mehet mellé friss zöldség vagy rizs is.

(vitalzone.hu)