Újra és újra hallhatod: A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Sok ember azonban még mindig úgy indul munkába, hogy bármit is evett volna. Ez egy igen rossz szokás, hiszen a reggeli kihagyása számos problémát okozhat a nap folyamán. De milyen előnyökkel jár, ha egészségesen reggelizel? Mutatjuk!

Egészséges reggeli
Miért hagyjuk ki sokan a reggelit? Talán azért, mert örülünk, mert épphogy sikerült felkelnünk, lezuhanyoznunk és gyorsan lehúzni a reggeli kávénkat. Talán azért, mert sokan úgy vélik, hogy a reggeli kihagyása segít a fogyásban. Az igazság azonban az, hogy a reggelinek elengedhetetlen étkezésnek kellene lennie, hiszen, ha kihagyjuk annak komoly következményei lehetnek. Tehát miért olyan fontos? Íme 7 igen nyomós ok arra, hogy az egészséges reggelizést ne hagyjuk ki a nap elejéről!

Felébreszti a szervezetünk

A reggeli különösen fontos, mert egy hosszú éjszaki alvás után a test minden tápanyagszintje alacsony lesz, amely erőt ad nekünk a nap folyamán. Ilyen a fehérje, a vitaminok, ásványi anyagok. Testünk éhgyomorra ébred fel, aminek beindításához tápanyagbevitelre van szükség, hogy minden anyagcsere folyamat megfelelően működjön.

Energiát ad

Nézz a testedre úgy, mint egy autóra. Az autó sem tud üzemanyag nélkül elindulni. A vacsorát az éjszaka folyamán szervezeted már megemésztette és feldolgozta, így újabb üzemanyagra van szüksége, hogy megfelelően tudjuk működni és energikus lehess. A reggeli megadja a kellő löketet, és segít energiát adni a következő étkezésig is.

Serkenti az agyat

Az új ötletek és megoldások megvalósítási igen nehézkes lehet, ha tudatunk még nem ébredt fel kellően. A kora reggeli és a délutáni órák a legtermékenyebbek általában, de ha kihagyjuk a reggelit, akkor ezek könnyen kimaradhatnak. A reggeli nem csak a szervezeted ébreszti fel és indítja be, de az agyi tevékenységeidet egyaránt.

Segít elkerülni a falási rohamot

Egy bőséges reggeli elfogyasztása segíthet abban, hogy elkerüljük a nassolás utáni vágyat és az egészségtelen élelmiszerek utáni kísértést. A reggeli elfogyasztása után később leszünk éhesek, így kevesebb meggondolatlan döntést fogunk hozni, ha ételről van szó.

Segít az egészséges testsúly megtartásában és elérésében

Ez kicsit összekapcsolódik az előző ponttal, hiszen, ha egészségesen reggelizünk, kevesebb az esélye a falási rohamoknak, ezáltal hízni sem fogunk. De hogyan segít még az egészséges testsúly fenntartásában a reggeli? A reggeli elfogyasztása után az anyagcsere folyamatok beindulnak, amely egyensúlyba hozza a kalóriákat a nap folyamán, és biztosítja, hogy elegendő energiával rendelkezzünk.

Ez boldogabbá teszi (igen, még hétfőn is)

Amit eszünk, és amikor eszünk, hatalmas szerepet játszhat abban, hogyan érezzük magunkat. Az étel, amit fogyasztunk, közvetlenül befolyásolja az agy szerkezetét és működését, és végső soron a hangulatunkat. Gondolj vissza arra, hogyan érezted magad egy kiadós zsíros étkezés után (valószínűleg fáradt és letargikus voltál), vagy hogyan érezted magad egészséges gyümölcslevek vagy gyümölcsök után (valószínűleg energikusnak).

Nagyszerű!

Ez lehet még a legmeggyőzőbb ok. Számos édes és sós egészséges reggeli variációt fogyaszthatunk kezdő étkezésnél. A lényeg, hogy a reggeli tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, hiszen kellő energiát kell szereznünk a nap indításhoz.

De mit is együnk?

Szóval végül úgy döntöttél, hogy ezentúl mindennap reggelizni fogsz? De akkor mit is kellene enni? Fontos megjegyezni, hogy a magas cukortartalmú és feldolgozott élelmiszerek egyáltalán nem lesznek olyan egészségesek, mint azok az ételek, amelyeket Te készítesz el. Ne menj a legközelebbi pékségbe ezentúl egy kakaóscsigáért, mert azzal csak ugyanúgy ártani fogsz magadnak, mintha nem ettél volna semmit. Válassz tápanyagban gazdag érteleket, amelyek támogatják és fokozzák egymás hatékonyságát, hogy tartós energiát biztosítsanak a nap folyamán.

Tippek a legjobb reggelihez:

Teljeskiőrlésű pirítós, sonkával, friss zöldségekkel – Egyszerű, de nagyszerű!
Otthon elkészített smootie, mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, esetleg zabpehellyel – Ha nincs időd
Zabkása, zaphelyeből, növényi tejjel, friss gyümölcsökkel – A megfelelő energiáért

Bármit is választasz, próbálj a minőségi ételekre törekedni. Ne csak a reggeli során, hanem egésznap!

(vitalzone.hu)