Hogyan ne edd túl magad - 10 könnyen tartható tippAki hajlamos a hízásra, az biztosan ismeri a „túlevés” érzését. Csak eszünk és eszünk, úgy érezzük, hogy jól esik, még éhesek vagyunk, és mire megérkezik az „elég” az agyunknak, addigra az ideálisnál jóval többet ettünk, és ezt később érezzük is. Teljesen feleslegesen vittünk be jó sok extra kalóriát, mert itt már nem a jóllakottságról van szó, hanem túlevésről. De hogyan lehet küzdeni ez ellen a forgatókönyv ellen, ami nemcsak, hogy nem egészséges, de biztos, hogy nem kívánt hízáshoz is vezet? Például az alábbi 10 módon.

 

1. Lassú evés, sok rágás. A rohanó életmód mellett nagyon könnyű túlenni magunkat. Sem a mennyiségre, sem a minőségre nem figyelünk igazán, ha rohanva eszünk. Mire megérezzük az ételt a gyomrunkban, addigra a szükségesnél már többet ettünk. Egy jó módszer az étel alapos megrágása (ez amúgy is fontos, a kutatások 40 rágást javasolnak) és teljes lenyelése, majd pedig 5-10 mély lélegzet, még a következő falat előtt.
Az agyunknak kb. 20 percre van szüksége, mielőtt érzékeli, hogy tele vagyunk, aki pedig gyorsan eszik, az jóval azután hagyja majd abba, hogy szervezete érzékelné a jóllakottságot. Ezért szintén hasznos, ha 80%-os jóllakottságot célzunk meg, és adunk időt a szervezetünknek, hogy „beérjen” minket.

2. Tudatos étkezés, tudatos étrend. Mint minden területen, a tervezés itt is nagyban segíti a célok elérését. A napi, heti étkezés megtervezése, akár az ételek előre elkészítése elsőre nyűgösnek tűnhet, azonban a végén rengeteg időt (és akár pénzt) lehet megtakarítani vele, és kiküszöbölhető, hogy impulzusszerűen üres, cukros szénhidrátokat vigyünk be.

3. Pontos adagolás. Ha magunknak készítjük az ételt, akkor sem kell mindet megenni, csak mert már úgyis elkészült. Célszerű kimérni a megfelelő adagot, a maradékot pedig eltenni a következő
étkezéshez.

4. Fókuszban a valódi ételek. Nem sok összetevős, feldolgozott fajták. Sokkal nehezebb túlenni magunkat brokkoliból vagy almából, mint mondjuk egy kalóriadús csipszből vagy fagylaltból. Koncentrálj a teljes értékű – rostokban, valódi tápanyagokban, fehérjében gazdag – igazi ételekre, ezekből töltsd fel a hűtőd és a polcokat. Az olajos magvakkal érdemes vigyázni, mert azok is igazi ételek, egészségesek, de nagyon kalóriadúsak, és könnyű túlenni őket. Főleg a zöldség és részben a gyümölcs lehet jó választás, bár ez utóbbi azért nem ehető korlátlanul. A nem túl édes, leveses fajták a jobbak (pl. narancs, grapefruit, őszibarack).

5. Sok alvás, kipihentség. Mert erős összefüggés van az alvás és az evés közt. Amikor fáradtak vagyunk, energia után nézünk, és sajnos leginkább a kalóriadús, „vacak” ételek után. Kutatások egyértelműen kimutatták az összefüggést, nemcsak jobban kívánjuk kialvatlanul a hizlaló ételeket, de a többletevés felé terelő hormonális folyamatok is beindulnak. Napi 7-9 óra alvás nagyban segíti a falási rohamoktól való megszabadulást.

6. Folyadék, folyadék, folyadék. Akárcsak a kialvatlanság, a szomjazás is túlevéshez vezethet, mivel az agynak gyakran nehéz különbséget tennie az éhség és a szomjúság között. Mindig legyen nálad víz, tea, citromos víz (de semmiképp se cukros folyadék), és bármikor éhesnek érzed magad, előbb igyál, mert gyakran el is múlik ez az „éhség”.

7. Evés közben az evésre koncentráljunk. Ne pedig emaileket válaszoljunk meg, vagy épp a TV-re, kijelzőre fókuszáljunk. Ha megosztjuk figyelmünket, annak nemcsak az egyéb tevékenység látja majd kárát, de biztos mód a túlevéshez is. Az evésre figyelve jobban lakunk, jobban élvezzük és kevesebbet is eszünk. Igazán nyerő párosítás.

8. A stressz csökkentése. Amikor stresszesek vagyunk, biztos, hogy kevésbé figyelünk a bevitt ételek mennyiségére és minőségére. Éhesebbek vagyunk és – akár csak kialvatlanság esetén – a rossz, “üres” ételek felé fordulunk. A stressz azon hormonok termelését is stimulálja, melyek a hizlaló táplálkozás felé vezetnek minket. Így tehát egészségünk és súlyunk szempontjából is fontos, hogy megtaláljuk a stressz csökkentésének módját mozgással, meditációval, kikapcsolódással, társas kapcsolataink erősítésével.

9. Magas rost és fehérjebevitel. Egy kutatás során azt találták, hogy azok, akik magas rosttartalmú étrendet követtek, feleannyira voltak hajlamosak az elhízásra, mint akik kevés rostot vittek be. Miért? Mert a rost telít, növeli a jóllakottság érzését, segít a vércukor szinten tartásában. Ráadásul a magas rosttartalmú ételek általában kevesebb kalóriát is tartalmaznak egységnyi mennyiségben, ezért a rostbevitel igen fontos a túlevés szabályozásában. A rost fajtája is számít, a barackban és almában lévő pektin, a zabban található béta-glükán és a hüvelyesekben található glükomannán a legjobbak.

A magas fehérjebevitel szintén kulcsfontosságú, mivel növeli a telítettségérzetet, mindezt kevesebb kalória mellett. Ezen kívül segít több kalóriát is égetni, mivel emésztéséhez több energiára van szükség. Ha tiszta, minőségi fehérjét tartalmazó ételből eszünk „sokat”, kicsi a valószínűsége, hogy az zsírosítani fog. Szintén jó választás a fehérjeturmix, hisz folyadékot viszünk be vele, telít, és még a termikus hatására is építhetünk. Ha megéheznénk, egy természetes fehérjeturmixból nem fogjuk tudni „túlenni” magunkat, szemben a büfé süteménykínálatával.

10. Hagyjuk, hogy az éhség vezessen minket. Ha egész nap csak leveles zöldeket ennénk, igencsak éhesek maradnánk, valószínűleg éheznénk, ezért az első adandó alkalommal bezabálnánk, ami az utunkba kerül. Ha viszont mindig addig eszünk, amíg egyértelműen tele nem vagyunk, akkor valószínűleg túlesszük magunkat, főleg, ha gyorsan eszünk. A megoldás, ha aszerint eszünk, hogy mennyire érezzük éhesnek magunkat. Egytől tízig tartó skálán – ahol egyes az éhezés, tízes, amikor tele vagyunk – a 2-4-es szintnél való étkezés az ideális, amely a 7-8-as szintű érzetig kellene, hogy tartson.

Összefoglalva:
Ha nem is kell ezek mindegyikét egyszerre követni, mindegyik segít elkerülni a túlevést. Sok folyadék, sok pihenés, lassú, megfontolt evés, sok rost és fehérje. És fontos, hogy fejben is tisztázzuk viszonyunkat az evéssel, az ne elsődleges örömforrásunk legyen. Persze mindenki szeret jókat enni, nincs is ezzel semmi gond, de ha egyensúlyba kerülünk lelkileg is, az nagyban segít majd, hogy a habos torták okozta öröm tényleg csak alkalomszerű legyen, a sok más, szintén kielégítő tevékenység mellett.
(Sue Mosebar cikke alapján: rizsfeherje.hu)