Mit egyél sportolás előtt (30-90 perccel)?

Fogós kérdés és bár rengeteg jó tanács, alapigazság kering, mégis gondot jelenthet a válasz, főleg, ha az edzés előtti 1-1,5 órában már nincs módod/időd normális kaját készíteni vagy vásárolni magadnak. Persze az, hogy mit egyél, részben attól is függ, hogy mikor sportolsz, illetve mi a célod. Ha például kifejezetten a fogyás (azaz a zsírvesztés), akkor jóval kevesebb szénhidrátra van szükség az edzés előtti étkezésnél, vagy akár semennyire sem. Akik hízékonyabbak, azoknak eleve kevesebb, illetve más típusú szénhidrátra van szükségük, nekik edzés előtt semmiképp sem javasolt „a töltés” abban a hitben, hogy majd úgyis lemozogják (egyébként még egy intenzív edzés is meglepően kevés kalóriát éget el ahhoz képest, hogy egy-egy cukros étellel mennyire sokat tudunk bevinni).

 

A sportot illetően pedig intenzív, kb. egy órás edzésről beszélünk. Aki például sakkozik vagy inkább csak a társaság miatt jár az edzőterembe, annak nem igazán kell erre külön is felkészülnie, bár a napi fehérjebevitel ilyenkor is fontos, hisz arra akkor is figyelni kell, ha az ember nem sportol.

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi tanácsok általánosítva vannak, nyilván más a célja egy élsportolónak vagy egy testépítőnek, és az alkatunk sem egyforma, de ez egy másik cikk témája. Nézzünk tehát pár alapvetést, annak függvényében, hogy mely napszakra is esik a mozgás.

Mi a helyzet, ha este edzel?

Mivel ez a legjellemzőbb időpont, kezdjük ezzel. A leglényegesebb, hogy így mire leérsz a terembe, már biztosan túl vagy a reggelin, és az ebéden is, így biztos, hogy vittél már be aznap szénhidrátot. Ha szálkásodni vágysz, lehet, hogy már az egész napra ajánlott mennyiségen is túl vagy. Ha 2-3 órával edzés előtt ebédeltél, akkor nincs szükség külön szénhidrát bevitelére, de ha nem vagy hízékony, és 3 óránként enned kell, akkor edzés előtt gyorsabb szénhidrátot (pl. rizs, gyümölcscukor) és persze fehérjét fogyassz, mennyiségben a szénhidrát javára. Persze ne csokit, mert a fehér cukor igazán senkinek, semmikor sem jelent jó megoldást, sokkal hasznosabb lehet pl. egy gyümölcsös fehérjeszelet, mivel a gyümölcscukor – mértékkel – amúgy is edzés környékén javasolt. Ez elegendő energiát és főként fehérjét fog biztosítani az edzés során, nem fog túlzottan eltelíteni, lelassítani. Persze ha hízékony vagy, ha a célod a zsírvesztés, akkor inkább edzés előtt is a fehérje javára billenjen a mérleg.

Mit egyél, ha reggel edzel?

Ilyenkor a legfőbb kérdés az, hogy felkelés után mennyi időd van edzésig. Valószínű, hogy nincs időd egy kiadós reggelire, viszont a gyomrod üres az esti éhezést követően, márpedig üres gyomorral ne menj edzeni, főleg, ha intenzív izommunka vár rád. Ha mást nem is eszel, legalább egy fehérjeturmixot fogyassz vagy BCAA-t (por vagy tabletta formájában) edzés előtt. Hidd el, nem jó a kiéheztetett szervezetet még egy kemény edzéssel is megterhelni, mert szinte biztos, hogy az izmokhoz fog nyúlni energiáért. Jobb megoldás, ha a fehérje mellé gyors felszívódású szénhidrátot is teszel, például egy banánt turmixolsz a fehérje shake-be. Szintén jó megoldás lehet ilyenkor is a gyümölcsös fehérjeszelet, főleg, hogy ilyenkor kevésbé kell aggódnod a hízás miatt. Miért? Mert egyrészt ez lesz a reggelid, másrészt nemcsak edzésen „mozgod majd le”, hanem ott lesz rá az egész napod, amikor az edzés miatt amúgy is felfokozottabb állapotban van a tested, sokkal jobban égeti a kalóriákat, sokkal inkább az izmokban hasznosítja még a rosszabb (gyors, hizlaló) szénhidrátokat is.

Persze, nekünk már megint a fehérjeszelet jut az eszünkbe, de valóban az a helyzet, hogy a benne lévő természetes fehérje és gyümölcsökből származó szénhidrát az edzés környékén kiváló kombinációt alkotnak, amit ebben a formában gyorsan és könnyen elérhetsz bárhol. Nemcsak amatőrök, hanem profi sportolók is élnek már vele, akiknek különösen problémás lehet, hogy mit is egyenek a délutáni edzés előtt.

Mivel sokféle ember típus van, és sokféle cél, nézzünk most pár olyan ételt, amit mindenkinek jobb kerülni edzés előtt.

– Nehéz, zsíros ételek. A zsírbevitel amúgy sem javasolt az edzés környékén, mert feleslegesen eltelít, vérsűrítő hatása van, edzés után pedig csak lassítja a tápanyagok felszívódását, amit ilyenkor nem szeretnél. Az izmoknak fehérjére (és szénhidrátra) van szükségük, ha lehet, gyorsan.

– Szintén kerüld a cukros, rossz szénhidrátokat. Bár a csokoládéban van energia, de a cukorból nem nagyon fogsz izmotépíteni, ráadásul a gyors vércukor szint emelkedés utáni hirtelen esés miatt lehet, hogy inkább fáradság tör majd rád mire elkezdődik az edzés. Ha hízékony vagy, akkor főleg kerüld az édességeket, ne hidd azt, hogy csak azért mert hamarosan edzeni fogsz, úgyis lemozgod a bevitt kalóriát.

Az edzés utáni táplálkozást itt most nem részletezzük, de nagyon leegyszerűsítve hasonló, csak a szénhidrát/fehérje aránya a fehérje javára billenjen, főleg, ha ez az étkezés már este van. Ha az alakodra ügyelsz, akkor edzés előtt is kiváló választás egy egészséges, természetes fehérjepor, edzés után pedig egyértelműen hasznos a fehérjeturmix.

A legjobb persze mindig az, ha normál, minőségi ételeket tudsz enni alkatodnak megfelelően, minőségi fehérjét, jó (főleg zöldségekből és gluténmentes forrásokból származó) szénhidrátokat és persze esszenciális zsírsavakat (ez utóbbit ne az edzés környékén). Egy minőségi – nem agyonadalékolt, nem cukros, nem szójafehérjés – fehérjeszelet legfőbb előnye, hogy könnyen, gyorsan bárhol elérhető, akárcsak egy természetes fehérjeturmix, amihez pedig csak vízre van szükséged.

Falatka fehérjeszelet gyümölcscukrot tartalmaz valódi gyümölcsökből, hozzáadott cukor nincs benne, és mindössze 150 kalória, miközben a glikémiás indexe is alacsonyabb, mint egy csokinak. A legfőbb pedig, hogy van benne 20 gramm tiszta fehérje (a kisebbikben 11g), amire biztosan szükséged van edzés előtt és után is, és ami amúgy is mérsékli a cukrok hizlaló hatását. Ha már éhes vagy, és tudod, hogy nemsokára jön az edzés, akkor biztos, hogy sokkal jobban jársz a fehérjeszelettel, mint egy pogácsával, szendviccsel vagy csokival, melyek bár finomak, de azon kívül nem sok jót tartalmaznak. További jó hír az iskolai büfék chipsszel, csokival, cukros péksüteményekkel zsúfolt világában, hogy a Falatka fehérjeszelet a gyerekeknek is nagyon ízlik.

(www.rizsfeherje.hu)