5 jel, hogy ideje leadnod pár kilót

Az elhízás veszélyeiről sokat hallani, ám arról kevesebbet, hogy mikor kell, érdemes vagy ajánlott „fogyókúrába” vagyis testsúlycsökkentésbe – kezdeni. Vannak olyan fokozatai az elhízásnak, amikor magától értetődően ajánlott a fogyás, mert egészségi kockázatai vannak, de van olyan állapot is, amikor csak érezzük, hogy felszaladt pár kiló, de túlsúlyról még sincs szó. A fogyókúrával óvatosan kell bánni, nem érdemes és nem is hasznos önsanyargatásba kezdeni, a kúraszerű fogyásnak amúgy sincs sok értelme. Nézzük, milyen esetekben ajánlott foglalkozni a problémával!

 

1. Többet mutat a mérleg
Talán a legevidensebb jele annak, hogy csökkentened kellene a testsúlyodat, ha ráállsz a mérlegre, és az többet mutat, mint korábban. De ez sem ennyire egyszerű, nem kell egyből kétségbe esni, és azonnal különféle fogyókúrás megoldásokat keresni, ha kicsit több a súly, mint korábban. Először is: minden embernek van egy természetes testsúlyingadozása periodikusan hosszabb távon, de még egy napon belül is. Így például reggel rendre kevesebbet mutat a mérleg, mint este, de a táplálékbeviteltől, vízbeviteltől, salakanyagürítéstől függően is kilogrammban mérhető eltérés lehet a testsúlyban. 

Két dolgot érdemes szem előtt tartani: a hosszú távú tendenciát és a súlygyarapodás mértékét. Ha hosszú távon azt látjuk, hogy emelkedik a súly, akkor érdemes az életmódváltáson elgondolkozni, még jobban odafigyelni a táplálkozásra és több időt szakítani a testmozgásra. A súlygyarapodásnál pedig az sem mindegy, hogy izom, vagy zsír okozza, hisz lehet ugyanaz az ember, ugyanakkora súly mellett szálkásan izmos, és puhán zsíros is.

2. Hétköznapi nehézségek
Amennyiben a hétköznapi életben, mindennapi teendőidben azt érzed, hogy kisebb-nagyobb nehézséget okoz az, ami korábban nem, és ezt a folyamatot súlygyarapodás is kísérte, akkor az bizony egy jelzés lehet arra, hogy fogyni kellene. Nagyobb testsúllyal az egyszerű napi feladatok is nehezebbé válnak: fullasztó lehet felmenni a lépcsőn, megerőltető hazavinni a bevásárlást, hosszabb gyaloglás közben lassítani kell vagy meg kell állni pihenni vagy akár a lakás takarítása lehet sokkal nehezebb, mint korábban. Az ilyen jelzések mögött számos egészségügyi probléma állhat, ezért érdemes felkeresni szakembert, és kivizsgáltatni az okokat, de túlsúly esetén valószínűleg ajánlott lesz a „fogyókúra” is, azaz az életmód váltás.

3. Káros egészségügyi tünetek
Az elhízás lassan alakul ki, a testsúly gyarapodása egy hosszú folyamat eredményeképpen éri el azt az állapotot, amikor már kórosnak, veszélyesnek mondható. Ugyanez igaz azokra az egészségügyi kockázatokra, betegségekre is, melyek az elhízással vannak összefüggésben. Ahogyan a kilók sem egyik napról a másikra szaladnak fel, az elhízott ember sem egyik napról a másikra kerül olyan állapotba, amely veszélyezteti egészségét. A cukorbetegség, magas vérnyomás-betegség, szívproblémák vagy daganatok kialakulása is hosszú folyamat eredménye. Ezért nehéz időben felismerni ezeket – de nem lehetetlen, kellő odafigyeléssel, rendszeres egészségügyi szűréssel. A legfontosabb minden esetben a megelőzés, a túlsúlyos állapot, mint egészségügyi kockázat elkerülése.

4. Nem megy fel a ruhád

Annak, hogy felszaladt pár kiló, szintén elég kézzelfogható és objektív jele, ha például az előkerülő nyári ruhádat, amely tavaly még jó volt rád, sehogy sem tudod felvenni. Ha rendszeresen nem is állsz a mérlegre, ez biztosan jelezni fogja neked, ha kicsit nagyobb lett a súlyod. Bár sokan hajlamosak ezt egy aggasztó jelnek tekinteni, a helyzet az, hogy egy méretbeli eltérés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lenne a normál testsúlyhatárok között az ember tömege. Ha rendszeresen sportolsz, az is oka lehet a méretváltozásnak, a tükör mindig jó visszajelezést ad.

5. Nem érzed jól magad
Az összes közül ez a legszubjektívebb, de természetesen ettől még nem kevésbé fontos. Viszont önmagában az, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, és inkább lennél vékonyabb, nem jelenti azt, hogy mindenképp súlycsökkentésbe kell kezdeni. Okozhatja ezt egy aktuális lelki állapot is, és semmiképp sem érdemes belevágni olyan diétába, amely hasznos tápanyagokat von meg a szervezettől, mert az inkább ártani fog. Sokkal fontosabb, hogy táplálkozz tudatosan és egészségesen, sportolj sokat, hogy visszanyerd azt a formát, amire vágysz. A sport kiváló eszköz a lelki problémák, rosszkedv kezelésére is, sokkal hatékonyabb, mint csokiba fojtani a bánatot.

Több mozgás, több, egészséges fehérje, kevesebb cukor, és fehér szénhidrát. Emellett már csak némi időre és kitartásra van szükség, az eredmények pedig – ha nem is egyik napról a másikra – de jönni fognak.

(www.rizsfeherje.hu)