Légy jó az emésztőrendszeredhez, és legyél még egészségesebb és fittebb, mint valaha.

Sokszor okozunk nehéz pillanatokat az emésztőrendszerünk számára, főleg az ünnepi tányérokra kerül annyi és olyan étel, ami nem csupán a kockahasra veszélyes, de az egészségedre is. De sokat segíthetsz a beleidnek olyan jóféle dolgokkal, mint a pro- és prebiotikumok.

 Probiotikumok 
Bizonyított, hogy a bélrendszerben élő „jó” baktériumok az egészségre is komoly hatást gyakorolnak. A joghurt és már erjesztett ételek (pl. savanyú káposzta és kimchi) jelentősen növelik a jó baktériumok számát, így egyensúlyt tartanak a belekben.

 Prebiotikumok 
Ahhoz, hogy a probiotikumok működjenek, olyan ételeket kell enni, hogy azok táplálják azokat – ezek a prebiotikumok. A jó bélbaktériumok a növények sejtfalát alkotó cellulózon és pectinen szaporodnak. Ahogy ezek a rostok áthaladnak a gyomor-bél traktuson, a baktériumok enzimekkel bontják egyszerű cukrokká és rövidebb láncú zsírsavakká erjesztve teszik könnyebben felszívódóvá. Az ilyen rostok ezért prebiotikusnak tekinthetőek. A prebiotikumok és a probiotikumok összedolgoznak, tehát hiába iszol vödörszámra joghurtot, ha nem eszel gyümölcsöt és zöldséget, mert élelmi rost nélkül nem tudnak miben megélni. Illetve hiába eszel rostot rosttal, ha hiányos a bélflórád „jó” baktérium állománya, tehát nincs ott a helyszínen, ami feldolgozná a rostokat.

 A gránátalma ereje 
A gránátalma a kiegyensúlyozott bélflóra legnagyszerűbb szövetségese. Nem csupán a friss gránátalma magok számítanak kiváló élelmi rostforrásnak, de korábbi „petricsészés” kutatások igazolták, hogy a gránátalma kivonat természetes növényi vegyületei (polifenolok) is nagyon jó környezetet képesek teremteni a jó bélbaktériumok szaporodásához. Ez egy kisebb, 20 egészséges főn végzett kísérlet volt, melyben az alanyok gránátalma kivonatot fogyasztottak, de nem bizonyított, hogy ezek a polifenolok prebiotikumként működnének, azaz nem feltétlenül járulnak hozzá az ideális bélflóra kialakulásához. Ez egyébként a polifenolok egy újfajta megközelítése. Jelenleg sokkal inkább az antioxidáns hatásuk miatt kerülnek szóba. Bár a korai kutatások ígéretesek, a gránátalma kivonatának előnyös bélbaktériumokra gyakorolt hatását még nem sikerült teljesen igazolni. További klinikai kutatásokra van szükség ezen összefüggés megállapításához, illetve gránátalma és kivonata prebiotikus hatásának igazolásához. De szerintünk érdemes a gyomorfeszítő lakomák mellett gránátalmát fogyasztani, mely fél csészényi mennyiségben 5 g rostot tartalmaz.

 Belső ellenőrzés 
Ha prebiotikumokat és probiotikumokat fogyasztasz együtt, akkor azok szinergikusan, egymás hatását segítve működnek.

abra.jpg

1. Fogyassz bőven prebiotikumokat és probiotikumokat.

2. A prebiotikumok elkezdenek lebomlani a belekben, hogy táplálják a jó baktériumokat, a probiotikumok pedig növelik a jó baktériumok számát.

3. A vastagbélben a mikróbák rövidebb láncú zsírsavakká bontják a prebiotikumokat, ami támogatja a tápanyagok felszívódását.

poharas_granatalma.jpg

A cikkben megjelent információk a POM Wonderful-tól származnak.

(muscleandfitness.hu)