Former Governor of the US State of California, US actor Arnold Schwarzenegger poses as he arrives at the Elysee palace on December 12, 2017 in Paris, for a lunch hosted by the French President as part of the One Planet Summit. The French President hosts 50 world leaders for the "One Planet Summit", hoping to jump-start the transition to a greener economy two years after the historic Paris agreement to limit climate change. / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Arnold Schwarzenegger: “a fitneszipar átver bennünket” – fontos igazságokra mutat rá a testépítés legendája.

“Így küzdöttem magam vissza a fitnesz világába” – ezzel a címmel jelent meg a CNN-en Arnold Schwarzenegger cikke, amely laikusok számára is jól érthetően fogalmaz meg olyan alapigazságokat, melyeket csak kevesen mondtak ki eddig.

Íme a cikk:

Több mint 50 éve már, hogy magasba emeltem a Mr. Universe-serlegemet a londoni Victoria Palace Színház színpadán, de azóta is tart a fitneszért folytatott keresztes hadjáratom.

A trófeák magasba emelése sosem volt elég számomra. Az egész fitneszipart a fejem fölé akartam emelni, hogy az egész világot arra ösztönözzem, tanulja meg, micsoda előnyökkel jár, ha súlyzós edzést végzünk, helyesen táplálkozunk és egészséges életmódot folytatunk.

Ma már mindannyian tisztában vagyunk ennek az életformának az előnyeivel, de ez 50 évvel ezelőtt még szélmalomharcnak tűnt. Az edzőtermek szűkösek voltak, és az emberek inkább kínzókamrához hasonlították őket. Az orvosok óva intették pácienseiket a súlyok emelgetésétől, azzal riogatták őket, hogy ez egészségtelen számukra.

Több olyan híres színészről tudok, akik bár felismerték a súlyzós edzés előnyeit, inkább letagadták, hogy edzenek, és azt hazudták, hogy a jó genetikájuk miatt rendelkeznek fejlett izomzattal.

Még a profi atléták között is akadtak olyanok, akik kerülték az edzőtermet, mondván a súlyzós edzéstől merevek lesznek az izmaik.

Fotó: Instagram/Arnold Schwarzenegger

Hosszú utat tettünk meg idáig, amikor elmondhatjuk, hogy már több mint 60 millió amerikai tagja valamilyen fitneszklubnak, és majdnem annyi edzőterem nőtt ki a földből, mint ahány élelmiszerbolt van az országban. Örömmel tölt el, hogy egyre többféle mozgásforma végzésére van lehetőségünk, gondolok itt akár a jógára, vagy a boksztermekre.

De úgy tűnik, mindez nem elég. Annak ellenére, hogy egyre nő az érdeklődés a fitt életmód iránt, az edzőterem-tagok 67 százaléka még sosem ment le egyszer sem a terembe, ami pedig az újévi fogadalomból edzeni kezdőket illeti, 80 százalékuk már februárban abbahagyja az edzést.

Ma már minden fontos információ a rendelkezésünkre áll, több edzőterem működik, mint valaha, a boltok polcai roskadoznak az egészséges élelmiszerektől, mégsem vagyunk egészségesebbek és fittebbek, mint korábban. Mi az oka ennek?

A szakmában eltöltött öt évtized alatt rengeteg időt szenteltem a válasz megtalálására. Rájöttem, csakis egy dolog lehet a sikertelenség oka:

a fitneszipar átver bennünket. A kemény munkát és a tudást felváltották a hamis ígéretekátverések és csodapirulák.

Amikor olyasmit ígérnek neked, hogy 28 nap alatt kőkemény kockahasad lesz, vagy valamilyen “különleges” teakeveréktől majd lefogysz – mindezt legális hirdetéseken keresztül, persze, hogy sokan feladják és a könnyebbnek ígért utat választják.

Itt az ideje, hogy a fitneszipar végre őszintén szóljon az emberekhez. Nincsenek trükkök, nincsenek csodamódszerek, se mágikus pirulák! A siker kulcsa az elkötelezettség, a türelem és a motiváció.

Már hallom is a kifogást: “Könnyű neked, Arnold! A fitnesz mindig is az életed volt, és mindig topformában voltál.

De idén én is megjártam a hadak útját, és rengeteget tanultam közben. Miután tavasszal átestem egy sürgősségi szívműtéten, csak járókerettel tudtam közlekedni. Naponta ötször kellett légzőgyakorlatokat végeznem, hogy visszanyerjem a tüdőkapacitásomat. Frusztrált és dühös voltam, és a legnehezebb pillanatokban egyáltalán nem láttam a kiutat.

Három hónap múlva már az új Terminátor-filmet forgattam, és nyilván röhejes lett volna, ha ebben a szerepben gyengének látszom.

Fotó: Instagram/Arnold Schwarzenegger

Szívesen áltatnálak azzal, hogy valamilyen különleges edzésprogram, vagy étrendkiegészítő segített talpra állnom, de ez hazugság lenne. Nem csináltam mást, mint gyakoroltam és gyakoroltam a járást, és végeztem a légzőgyakorlatokat. Persze szerencsés is vagyok, mert egy komplett csapat állt mögöttem, akik segítettek célom elérésében.

Visszatértem az edzőterembe, és elölről kezdtem mindent. Súly nélkül végeztem a gyakorlatokat. A gyaloglást lecseréltem biciklizésre, és nem aggasztott, hogy nem nyomok 240 kilóval fekve. Az egyetlen célom az volt, hogy minden nap fejlődjek egy kicsit, és végül kis lépésekben, de elértem a kitűzött célt.

Ez az időszak ráébresztett arra, hogy az emberek többsége valami nagy dologban hisz, azt gondolja, létezik egy kapcsoló, amit csak el kell fordítania, és varázsütésre egészségesebb lesz. De nincs semmi ilyesmi. Az életmódváltás apró mozaikokból épül fel, és minden egyes lépés számít. Mindannyian azt hisszük, hogy egyedül is képesek leszünk rá, de senki nem tud kizárólag saját erejéből sikeres lenni. Mindenkinek szüksége van támogatásra – még a Terminátornak is.

Tehát itt a feladat számodra: Ne várd meg az új évet a fogadalmaiddal, ne várj addig, amíg késő lesz! Kezdd el most, és vedd rá egy barátodat is, hogy csatlakozzon!

Nem arra kérlek, hogy azonnal száműzz az étrendedből minden finom ételt – főleg az ünnepek alatt nem – , de tűzd ki célul azt, hogy holnap jobb legyél, mint ma, és törekedj erre minden egyes napon.

Ne hajszolj nagy álmokat. Csak tedd a dolgod, és legyél mindig egy kicsit jobb. Kezdd el már ma! Ha tegnap 5000 lépést tettél meg, ma már 5001 legyen a cél. Ha tegnap egy adag zöldséget ettél, ma egyél meg kettőt! Ha első alkalommal egy fekvőtámaszra voltál képes, legközelebb próbálj meg kettőt kipréselni!

Értékeld az apró sikereket, meglátod, összeadódnak majd, és szép lassan eléred a kitűzött célt!

(testepitek.hu)