Táplálékok, amelyek jót tesznek a szívnek

460
0

Saláta friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, dióval.

Hozzáértők szerint a szívünk gyorsabban öregszik, mint más szervünk. A szív életkorát sok tényező határozza meg, ide tartozik a vérnyomás és a testtömegindex is. Akinek hamarabb öregszik a kelleténél a szíve, nagyobb esélye van a stroke-ra vagy a szívinfarktusra.

Szívünket sokáig egészségesen tarthatjuk, ha egészségesen táplálkozunk. Ha csökkentjük az ételadagokat, azaz nem esszük degeszre magunkat az étkezések alkalmával, és ügyelünk arra, hogy üres és felesleges kalóriákat ne vegyünk magunkhoz, úgy sokáig megőrizhetjük szívünk „fiatalosságát”. Ezek a változtatások csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, amely a szívbetegségek egyik okozója lehet.

Nagyon fontos az is, hogy alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket vegyünk magunkhoz, de valójában nem a zsír mennyisége, hanem annak minősége a lényegesebb. Célszerű kerülnünk a „rossz” szénhidrátokat, például a fehér cukorból és lisztből készült ételeket, helyette fogyasszunk olyan szénhidrátokat, amelyek rostokban és tápanyagokban gazdagok.

Az is jó megoldás, ha a napi étkezések közül egyet valamilyen diófélével vált ki. Ez lehet dió, pisztácia, földimogyoró. A lényeg, hogy natúr magvakat fogyasszon, semmi esetre sem sózottat és pörköltet.

Naponta egyen négy-öt egység zöldséget és gyümölcsöt, ezek sok rostot tartalmaznak, illetve olyan tápanyagokban gazdagok, amelyek jó hatással vannak a vérnyomásra, így őrizve meg a szív egészségét.

Fogyasszon hetente két alkalommal halat. A halak omega zsírsavakban gazdagok, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és így a szív egészségét is védelmezik.

Készítsen saját maga kenyeret és péksüteményeket, teljes kiőrlésű lisztből. A bolti termékek sok olyan adalékanyagot és hozzáadott sót és cukrot tartalmaznak, amelyek csak feleslegesen terhelik a szívet.

Egyen babot és lencsét heti egy-két alkalommal. A növényi alapú fehérjék támogatják a szív egészségét.

Főzzön saját magának és a családjának. Fogyasszon minél több alkalommal párolt zöldségeket és salátát a húsételek mellé. Használjon fűszernövényeket és citromlevet a nyers saláták elkészítéséhez.

(gyogyzsernelkul.com)