Gyakran hallunk olyan kifejezéseket, hogy túlevés vagy érzelmi evés. Ez gyakran – mint azt az utóbbi szókapcsolat is jelzi – érzelmi megrázkódtatás, jobb esetben probléma, nehézség váltja ki. Nehéz ellene védekezni, ha valaki elég régóta rabja, de most igyekszünk ebben segíteni.

 

  1. Stressz, vagy túlzott munka esetén

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor csak egyre tornyosulnak előttünk a teendők, lehetőleg záros határidőre, és túl sok elismerésben, támogatásban nem részesülünk ezek elvégzése ellenére sem. Vannak, akik ilyenkor egy falatot sem bírnak magukhoz venni – ők sem sokkal szerencsésebbek -, ám sokan minél nagyobb a stressz, annál nagyobb kényszert éreznek az evésre. Persze, akik a stressz miatt nem bírnak enni, azok is bepótolják ezt duplán este…

Megoldás: Bármennyire is furcsa,  a hajtás közben a legjobb pár perc pihenőt tartani, mélyeket lélegezni, felállni a székből és sétálni egy kicsit. Próbáljuk elterelni legalább 10-15 percre a gondolatainkat a feladatokról, gondoljunk valami szép képre, vagy élményre, akár a gyermekkorunkból. Ha beiktatunk egy-két apróbb, egészséges ételt magában foglaló étkezést, elkerülhetjük a bezabálást – mondjuk csokiból vagy kekszből.

2. Magánéleti, párkapcsolati gondok esetén 

Egy kiadós összeveszés, vagy nagyobb válság is hozhatja úgy, hogy nem marad más, mint a tévé előtti csokizabálás, chipsropogtatás, miközben kibőgi valaki magát a kanapén. A magány is képes arra, hogy a társ hiányát egy nagy doboz jégkrém, vagy egy hatalmas pizza, meg némi alkohol enyhítse.

Megoldás: Akár kapcsolati stressz ér bennünket, akár az egyedüllét gyötör, a legjobb feszültségoldó a sport. Akár súlyzózni kezdünk, akár futni, mindkettő kiválóan elűzi a stresszt, és örömhormonnal tölt fel bennünket.

3. Siker esetén

Sokan egy kiadós evéssel, nassolással jutalmazzák meg magukat, szóval akkor is beleeshetünk a zabálás hibájába, ha minden hepi. Ne tegyük!

Megoldás: Inkább vegyünk magunknak valami tetszetős ruhadarabot, egy szép cipőt, egy CD-t vagy egy kisebb játékot! Ne úgy szerezzünk magunknak örömet, hogy ártunk magunknak. Akár sporteszközt, vagy kondibérletet is vásárolhatunk, jobban járunk.