Bemutatunk néhány egyszerű és hatékony gyakorlatot, amivel magasabb szintre emelheted a melledzésed.

A mellizom nem mellékes

Egy erős és kidolgozott mellkas még kritikus férfi edzőtársaid körében is komoly elismerést válthat ki, nem beszélve arról, hogy a csajok le se tudják majd venni rólad a szemüket a strandon! Ez nem véletlen, hiszen az izmoktól kidomborodó mellkas az egészséges és életerős fizikum szimbóluma.

Nos, ha a mellizmok fejlesztéséről beszélünk, akkor nyilván fontos, hogy nagy intenzitással és kellőképp nehéz súlyokkal dolgozz, tartsd be a helyes étrendet, és ami szintén kulcsfontosságú: okosan válogasd össze a gyakorlatokat.

Most 6 olyan egyszerű, de mégis hatásos gyakorlatot mutatunk be neked, amikkel olyan mellizmokra tehetsz szert, hogy a változást lehetetlen lesz nem észrevenni!

Klasszikus fekve nyomás

Egy igazi örökzöld gyakorlat. Annak ellenére, hogy a funkcionális edzés elkötelezett hívei az utóbbi időben szinte lejárató kampányt indítottak a fekve nyomás ellen, a történelem leghíresebb mellkasai, mind e gyakorlat által formálódtak és nőtték ki magukat. A legendás Ronnie Coleman, Arnold Schwarzenegger, vagy a súlyemelő Doug Young mind előszeretettel alkalmazták a fekve nyomást, ami melledzésük kihagyhatatlan alapját jelentette.

Fekve nyomás fordított kéztartással

Tudjuk, Amerikában minden sokkal nagyobb! Úgy tűnik ez alól a mellizom sem kivétel, ugyanis az általunk látott két legkomolyabb mellkas tulajdonosai a két texasi súlyemelő legenda Anthony Clark és Jim Voronin mind fordított kéztartással végezték a klasszikus fekve nyomást. Ők bizony tudták mitől döglik a légy, hiszen nemrég kutatások is bebizonyították, hogy a gyakorlat ezen variációja még a döntött testhelyzetből végzett fekve nyomásnál is keményebben megdolgoztatja a mellizmok felső szakaszát.

Tolódzkodás súlyokkal

A tolódzkodás egyértelműen az egyik leghatásosabb felsőtestet megdolgoztató gyakorlat, eredményességét pedig csak fokozhatod, ha súlyzókkal nehezíted a végrehajtását. Annak érdekében, hogy maximálisan terheld a mellizmokat, kicsit hajolj előre a gyakorlat közben és a könyököd nézzen kifelé, ellenkező esetben inkább a tricepsz fog dolgozni. Ha már haladó szinten vagy, akkor használj plusz súlyt is a gyakorlathoz, ezzel is fokozva annak eredményességét.

Áthúzás padon keresztben fekve

Ez a mellkas tágító alapgyakorlat kissé méltatlanul merült a feledés homályába az utóbbi időben, mióta sokan a modern és kényelmes gépekre szavaznak, annak ellenére, hogy a többségük inkább a hátizmokat fejleszti, nem pedig a mellkast. A melledzés nagyágyúi nem véletlenül esküsznek az áthúzás eredményességére, mivel alaposan megdolgozza a mellizmok mellett a fűrészizmokat, és a széles hátizmokat is. A gyakorlatot célszerű egy nehezebb súlyzóval végezni, körülbelül 12-20 ismétléssel. A súlyzót a fejed mögé engedd a talaj felé, amilyen mélyre csak tudod, majd félkörív mentén emeld vissza a mellkas felé.

Tárogatás súlyzóval

A helyes kivitelezés érdekében képzeld azt gyakorlat közben, hogy egy hatalmas labdát akarsz átölelni, a karjaid legyenek enyhén behajlítva, a könyököd pedig maradjon végig ugyanabban a szögben. A két súlyzót addig engedd le a tested mellé, amíg már érzed, hogy húzódik a mellizmod, innen emeld őket felfelé, de arra ügyelj, hogy ne érjenek össze a mozdulatsor végén. Állítsd meg őket egymástól néhány cm távolságra, ezzel ugyanis folyamatos terhelésnek teszed ki a mellizmokat.

Izolációs gyakorlatok

A legendás Arnold Schwarzeneggert idézve: „Olyan erősen feszítem a mellizmokat, amennyire csak tudom, a létező összes szögből, hogy kihozzam belőle a maximális magasságát, vastagságát, és alakját. Ezáltal nem csak jobban tudom kontrollálni az izommunkát, de az izmok erezete is szépen kirajzolódik, amitől még kidolgozottabb formát ölt a mellkas.” Mindkét oldalra végezz 10 sorozatot ezzel a technikával, úgy, hogy minden ismétlésnél legalább 10 másodpercig kitartod a pozíciót és közben nagyon erősen szorítod a mellizmokat.

(muscleandfitness.hu)