A fitneszanyukák nem akarnak egészségtelen, izomkötegektől duzzadó fitneszversenyzőkké válni, csupán izmosak és egészségesek szeretnének lenni. Mindezt úgy, hogy közben a családjukra is maradjon elég idő.

„A szülést követően otthon a nappaliban kezdtem el az óvatos és könnyed edzéseket. Ahogy a kislányom betöltötte a negyedik hónapot, fogtam magam, és azonnal »visszaköltöztem« a fitneszterembe, és elkezdtem a súlyzózást is” – nyilatkozta ez év januárjában az Egyesült Államokban élő Kim Brenton, miután harmadik helyezést ért el egy amatőr fitneszmodell-versenyen.

Kim nem az egyetlen anyuka, aki úgy gondolta, hogy a családgyarapodást követően nemcsak vissza szeretné nyerni korábbi alakját, hanem ha lehet, még tovább is építeni. De mindezt csak az egészség és az esztétikum természetes határain belül.

„Amikor egy korábbi fitneszmodell-versenyzőm családot alapított, és úgy döntött, hogy már csak a hitelesség megtartása érdekében sem fogja elhagyni magát, újra edzésbe állt, és elnevezte magát fitneszanyukának. Elindult az első versenyünkön, ahol sok másik anyukának adott ötletet és inspirációt arra, hogy ők is hasonlóképpen cselekedjenek. Megmutatta, hogyan maradjon egy anya a háztartás és a gyereknevelés mellett sportos, szép és egészséges” – idézte fel a kezdetek kezdetét Palatinus Andrea, korábbi fitneszvilágbajnok, aki a hazai fitneszanyuka amatőr versenyek megalapítója.

Palatinus Andrea az első amatőr fitneszmodell-anyuka versenyt 2016-ban szervezte meg. Az elmúlt három évben annyira megnőtt az érdeklődés, hogy a jelentkezőknek ma már három életkori kategóriában szerveznek versenyt.

Sőt, akik korábban versenyzők voltak, azok a pro fitneszanyuka és a wellnessmodell kategóriákban mérethetik meg magukat.

Ahhoz, hogy fitneszanyukává váljon valaki, nem kell semmilyen fitneszmodell-előélet. Természetesen nem hátrány, ha valaki korábban hobbiszinten sportolt, de nem feltétel.

„Nemrég keresett meg egy háromgyermekes családanya, aki korábban hobbiszinten aerobikozott és táncolt, de konditerembe soha életében nem tette be a lábát, és arra kért, hogy »csináljak« belőle fitneszanyukát. Hamar belevágtunk, és az alapedzéseknek és a megfelelő táplálkozásnak, valamint a táplálékkiegészítőknek köszönhetően bő három hónap után alig hittem a szememnek – a látványa teljesen lenyűgözött. Mi több, harmadik lett a versenyen” – mesélte a fitnesztréner.

A cél azonban nem elsősorban az, hogy mindenki versenyzővé váljon. Sokkal fontosabb az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése és legyőzése.

Vannak olyan anyukák, aki a fitneszanyuka-versenyeken sohasem érnek el jelentősebb eredményeket, de látványosan sokat fogynak, és emellett a cukor- és pajzsmirigybetegségüket is sikerül kezelhető mederbe terelni, főként a versenydiétának köszönhetően.

„A legtöbb anyuka az egészségmegőrzés mellett azért is indul még el a versenyeken, mert az esküvőjük után ez a második alkalom, amikor újra minden és mindenki körülöttük forog, mielőtt színpadra lépnek, és ezt sokan át szeretnék élni. Azt szoktam mondani, hogy a verseny egy afféle második esküvő” – mondta a korábbi fitneszvilágbajnok.

Kim Brenton szülés után visszanyerte bombaformáját

A szakember azt is fontosnak tartja, hogy a fitneszanyukák gyermekei számára követendő példát jelent, ha édesanyjukat sportolni látják.

„Ha a szülők ezzel példát mutatnak a gyerekeknek, már nagyon sokat tettek azért, hogy palántáik ne hízzanak el, és lássák az egészséges életmódhoz vezető helyes utat. Leginkább ez a fitneszanyukaság lényege” – zárta a beszélgetést Palatinus Andrea.

(csupasport.hu)