Több millió hektárnyi fa telepítésével megállítható lenne a klímaváltozás, emelte ki egy új tanulmány.

Science magazinban megjelent kutatás szerzői úgy számolnak, ha 900 millió hektárnyival több erdő borítaná a bolygó felszínét, az jelentős mértékben visszaszorítaná a légköri szén-dioxid-szintet. A számítások alapján a fák növekedésük során 205 milliárd tonna szenet vonnának el a légkörből és tárolnának magukban. Ez az ipari forradalom óta zajló emberi szén-dioxid-kibocsátás nagyjából kétharmadát fedné le.

Mindannyian tudtuk, hogy az erdők állapotának helyreállítása szerepet játszhat a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a konkrét hatásokról ugyanakkor idáig nem voltak tudományos adataink”– nyilatkozta Tom Crowther, a tanulmány egyik szerzője. – „Kutatásunk egyértelműen megmutatta, hogy jelenleg az erdőtelepítés a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa, és már szilárd bizonyítékaink is vannak ennek alátámasztására.Mindenesetre nem árt fejben tartani, hogy az új erdőterületek kifejlődése évtizedeket vesz igénybe.”

Utóbbi miatt Crowther hangsúlyozta, hogy az erdők megóvása, az erdőterületek bővítése mellett a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása is elengedhetetlen.

FORRÁS: PEXELS.COM

A tudósok 80 000 műholdképet fésültek át, többek között azt nézték, hogy a védett területek erdőborítottsága milyen szintű. Mint kiderült, 1,7-1,8 milliárd hektár terület van a világon, ahol nincsenek települések és emberi tevékenység sem folyik.Bár ezeket a régiókat nem lehet teleültetni fákkal, 900 millió hektárral bővíthető lenne az erdőállomány.Azt is kiszámolták, hogy a nagyvárosok zöldebbé tételével további 700 millió hektárral növelhető lenne a fás területek nagysága.

Vannak ugyanakkor olyan szakértők, akik túlzónak találják az erdők szén-dioxid-csökkentő hatását. „Nyilván fontos az erdőterületek bővítése, az igazi megoldás ugyanakkor az üvegházhatású gázok kibocsátásának drámai visszafogása, nettő lenullázása lenne.” – mondta Simon Lewis, a University College London munkatársa.

(origo.hu)