Mike Tyson minden idők egyik legsikeresebb és legnépszerűbb nehézsúlyú ökölvívója. A börtönt is megjárt bokszoló olykor sportolóhoz nem méltó életmódot folytatott, ám fénykorában képes volt heti hatvan órát edzeni.

Mike Tyson neve kétségkívül, fogalom a bokszolók körében. „Iron Mike” a legfiatalabb nehézsúlyú ökölvívó volt, aki világbajnoki címet nyert. Profi pályafutása során 58 mérkőzésből 50-et megnyert, ebből 44-et kiütéssel. Rendkívüli ütőereje volt és gyors volt a ringben.

Tyson hatalmas fegyelemmel edzett és étkezett, hogy minél sikeresebb legyen. Reggel 4 órakor kelt és 45 percet kocogott. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért hajnalban jár futni, az volt a válasza, hogy tudja, amíg ő fut, az ellenfelei alszanak. A futásból reggel hatkor ért haza, egy zuhany után visszafeküdt pihenni. Délben azonban már az edzőteremben volt, ahol először 10-12 menetet bokszolt edzőpartnerével, majd saját testsúlyos edzés szerepelt a programjában fekvőtámasszal, húzódzkodással, hasizomgyakorlatokkal.

Tyson karrierjének kicsapongó élete vetett véget /Fotó: AFP

Az ember azt gondolná, hogy egy napra bőven elég ennyi, de Tysonra délután és este még újabb edzések vártak. Levezetésként kezdett egy hatmenetes bokszedzéssel, utána ugrókötelezés jött, majd árnyékbokszolással tökélesített a technikáján. A vacsora után pedig kardioedzésként kerékpározott még.

Tyson ezekben az időkben napi 3000-4000 kalóriát vitt be naponta. 10 órakor reggelizett zabpelyhet gyümölccsel, fehérjeturmixszal. Délután kettőkor ebédelt, jellemzően csirkemellet, rizst, zöldséget, narancslevet. Az ebéd és a vacsora között snack gyanánt elfogyasztott egy fehérjeturmixot hat banánnal, vacsorára pedig általában könnyű tésztát evett.

Tyson nagy fegyelme azonban nem tartott sokáig. Sokak szerint még többre vihette volna, ha pályafutását nem kísérték volna folyamatosan botrányok. Ő maga is elismerte, hogy hedonista, önpusztító életet élt, a drogok és alkohol rabja lett.

(csupasport.hu)