A közösségi oldalakon rengeteg olyan jellegű posztot és hozzászólást látok, amelyben az ápolók és orvosok munkáját dicsérik, hálájukat fejezik ki az emberek, ami egy nagyon szép gesztus, ugyanakkor kérdéseket vetett fel bennem. Tekintve, hogy anyukám is ápolónő, a nővérek oldaláról szeretném ezt megközelíteni: miben változott az elmúlt hetekben/napokban a munkájuk?

Eddigi tapasztalataim alapján, az ápolókat egyáltalán nem tisztelték ennyire, mint jelen helyzetben. Előszeretettel szidták az egészségügyet és abban dolgozókat. Az ápolók is emberek, így hibázhatnak is, és érthető, ha valakinek vannak negatív tapasztalati velük kapcsolatban. Nekem is volt már egészségügyi ellátással kapcsolatos rossz élményem, de ettől függetlenül nem azt jegyeztem meg, és mindig csodálattal tekintettem a munkájukra.

Persze, bizonyára akadtak olyan emberek, akik tisztelettel és hálával gondoltak a kórházi dolgozókra, de sajnos nem ez volt az alapvető hozzáállás. Most azonban egyenesen sztárok lettek, amit nem teljesen értek, ugyanis szerintem eddig is úgy végezték feladataikat, ahogy ebben az időszakban, és egy világjárvány nem hinném, hogy változtatna ezen bármit is.

Rengetegen megosztják, hogy mennyire köszönik a munkájukat, ajándékokat, ételt küldenek nekik, stb.

Szeretnék rávilágítani arra, hogy az ápolók mindig lelkiismeretesen, energiájukat nem sajnálva végzik a munkájukat. Édesanyám nővér, amióta az eszemet tudom, és igen, dolgozik, amíg te otthon vagy, de nem csak koronavírus-járvány idején, hanem hétvégéken, Szenteste, karácsonykor, húsvétkor, szilveszterkor, egész évben életeket ment. Amíg sokan alszanak vagy szórakoznak, a kórházakban az éjszakai órákban is komoly munka folyik. Egy világjárvány természetesen az ő munkájukban is nehézséget jelent, de alapvetően is előfordulnak a kórházi járványok is, amik, hangsúlyozom, hogy sok esetben nagyobb kihívást és súlyosabb tüneteket jelentenek, mint a Covid-19, csak erről nem szól a média.

Világjárvány kell ahhoz, hogy lássuk, ki segíthet rajtunk a bajban?

Remélem tehát, hogy akik most kezdtek el hálásnak lenni az egészségügynek, azok később is emlékezni fognak a mostani szavaikra.