Ahogy közelít a nyár, úgy vágyik mindenki újra és újra jobb alakra, feszesebb izmokra. Különösen a kockás, de legalábbis a lapos has iránt nő meg ilyenkor az igény. Bár megfelelő táplálkozás nélkül nem nagyon lehet bordás hasizmot bírni, azért nem árt, ha az elpárologtatott zsírpárnák alól edzett has villan elő. Íme pár egyszerű, otthon is végezhető, hatásos hasizom-gyakorlat!

Hasprés
Feküdjünk hanyatt, és húzzuk fel a lábunkat úgy, hogy teli talppal a padlón legyen, és csípőszélességben terpeszben. Kezeket a tarkóra, tekintsünk a mellkasunk felé, de ne szorítsuk le teljesen az állunkat! Mintha csak harmadnyi felülést végeznénk, préseljük össze a hasizmunkat, miközben kifújjuk a levegőt. Lassan mozogjunk, hadd égjen az az izom! (Vagy a helye.)
Végezzünk 4X30 ismétlést, hogy megdolgozzuk a has felső részét!

Dolgozik a ferde hasizom
Ugyanezt a hasprést megvariálhatjuk úgy is, hogy felsőtestünkkel minden felüléskor elfordulunk az egyik, illetve a másik irányba. Közben kissé megemeljük az ellentétes térdünket, bal könyökhöz a jobb térd, jobb könyökhöz a bal térd. Hogy igazán “meggyilkoljuk” a ferde hasizmokat, csináljunk 3X40-et!

Munkában az alsó hasizom
Marad a hanyatt fekvés, kezünket tegyük tenyérrel lefelé a fenekünk alá. Emeljük meg a kinyújtott lábainkat kb 30 cm-re a padlótól, és keresztezzük őket tempósan, felváltva: alul a jobb láb, felül a bal, majd alul a bal láb, felül a jobb. Minél gyorsabban jár az “olló”, annál jobban dolgoznak az alhas izmai. 4X 50 másodpercig végezzük, minél gyorsabban!

Lábemelés
Szintén a has alsó részét célozza meg a lábemelés. Hanyatt fekve, tenyerünket a csípőnk mellett a padlóra helyezve végezzük. Kinyújtott lábainkat felemeljük derékszögben a levegőbe, majd lassan visszaengedjük. Ha kitartóak vagyunk, nem adjuk alább 4X30 ismétlésnél.