A vízfogyasztás nemcsak az emberi test számára nélkülözhetetlen. A következő példák is azt mutatják, hogy a folyadékbevitel is lehet gyógyhatású.
Ébredés után igyon egy pohár langyos vizet

A reggeli vízfogyasztás hígítja a vért és akadálymentesíti a székelést. Reggel a testnek nagy szüksége van vízre, hiszen az éjszaka vízfogyasztás nélkül telt, de a szervezet éjszaka is folyamatosan használta a folyadékot. Ezért kora reggel a testben általában ragacsosabb a vér. Ilyenkor egy pohár víz elősegíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Ha fogyni akar, akkor étkezés előtt igyon egy pohár vizet

Az étkezés előtti vízfogyasztás enyhítheti az éhséget, így csökkenti az elfogyasztott étel mennyiségét.

Nehéz gyomorra igyon citromos vagy kínai galagonyás vizet

Ha túl sokat evett, vagy túl olajos, zsíros ételt fogyasztott, akkor igyon egy pohár citromos vagy kínai galagonyás vizet. Ez felfrissít, és nem fognak felszaladni a felesleges kilók.

Túl sós ételek fogyasztása esetén igyon citromos vizet vagy szójababtejet

Ha túl sós ételt evett, akkor igyon citromos vizet. Ilyenkor kerülje a joghurtot. Szójababtejet is fogyaszthat; az ebben található kálium felgyorsítja a nátrium lebontását.

Székrekedés ellen igyon mézes vizet vagy friss gyümölcslevet

A mézes víz és a frissen préselt gyümölcslé gazdag fruktózban. A friss gyümölcslé feloldódó élelmi rostokkal is rendelkezik. Mindkettő elősegíti a belek mozgását.

Megfázás esetén igyon sok vizet

A megfázással, fertőzéssel, húgyúti gyulladással vagy hiperurikémiával küzdő betegségek számára tanácsos jelentős mennyiségű víz fogyasztása. Akkor is ajánlott néhány pohár vizet inni, ha sokat aggódik vagy ingerült, hiszen ilyenkor aktívak az idegek, gyors az anyagcsere, és így nagy hő termelődik a testben.

Hasmenés esetén igyon enyhén sós vizet

A kissé sós víz eredményesen pótolja a belekben elveszített folyadékot és nátriumot, és egyensúlyban tartja az elektrolitokat. De azoknak nem ajánlott a sós víz, akiknek gyenge a szíve és a veséje, illetve magas a vérnyomása.

Hideg gyomor esetén igyon fekete teát vagy gyömbéres vizet barnacukorral

Akinek hideg a gyomra, annak nem ajánlott a hideg jellemzőkkel rendelkező zöld tea, frissítő tea vagy gyümölcslé. Ilyen esetben a fekete tea és a barnacukorral ízesített gyömbéres víz a jó választás.

Számítógép használata közben igyon kamillás teát

Ha az irodai dolgozó nem szívesen iszik kizárólag sima vizet, akkor érdemes kipróbálni a kamillateát, amely enyhíti a szem fáradtságát is.

Sportolás közben igyon gyakran, de egyszerre kevés vizet

Sportolás közben a víz pótlása legyen gyakori, de alkalmanként kis mennyiségű. Sportolás előtt, közben és utána is igyon vizet. A gyakori vízbevitel nem terheli a gyomrot, a beleket, illetve a szív- és érrendszert. Egyórás testmozgás esetén a sima víz is megfelel, de ennél hosszabb sporttevékenység esetén már sportital ajánlott.

(Kínai Orvoslás és Terápia)