Ismered a pillangó hatás elméletét? – teszi fel a kérdést a rizsfeherje.hu, melynek cikkét alább olvashatjátok.

Az elv szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon”. Persze ez nyilván sarkított, túlzó összefüggés, de a lényeg, hogy a dolgok egymással kapcsolatban állnak, minden mindennel összefügg. A kezdeti feltételek apró változásai nagymértékben megváltoztathatják egy rendszer hosszútávú működését is.

A táplálkozás területére vonatkoztatva például sokan gondolják, hogy a jobb formának, az izmosabb, szálkásabb testalkatnak (és itt most nem versenyzőkről, vagy 8%-os testzsír százalékról van szó), pusztán esztétikai funkciója van, ami egyeseknek fontos, másoknak meg nem. Viszont számtalan kutatás – és persze milliók saját tapasztalata – bizonyította: ennél sokkal többről van szó!

Nem csak az alakod, az egész életed jobb lesz, ha figyelsz a táplálkozásodra, ha rendszeresen mozogsz és ezáltal – szükségszerűen – jobb formába kerülsz. Nem lehet úgy boldog az ember – bármennyi pénze is legyen – hogy a testével nem törődik, összevissza eszik és nem sportol soha.

Talán túlzásnak hangzik, de az egész életet pozitív irányba változtatja meg, ha az ember a típusának megfelelően étkezik, a szükséges arányú zsírt, szénhidrátot és fehérjét viszi be, ha kerül minden olyat (cukros, zsíros, hizlaló szénhidrátot), ami csak pillanatnyi örömet okoz, hosszú távon pedig inkább rosszkedvet, lehangoltságot, fáradságot.

De hogyan hathat jókedvedre, közérzetedre, szakmai és magánéleti sikereidre (és persze az alakodra), ha nem is drasztikusan, de életmódot váltasz, kezdve a táplálkozás átalakításával és a több mozgás beiktatásával?

1. A szervezeted nem küzd majd a bevitt, rossz ételek, felesleges zsírok, kalóriák feldolgozásával, azaz rögtön több energiád lesz.

2. Ha több energiád van, jobban megy a munka, hatékonyabb lesz az edzés is, mindkét területen látványosabb eredményeket érsz majd el.

3. Ha zsírt veszítesz, könnyebb leszel, könnyebb lesz mozgatni, emelni a tested, amitől szintén jobban megy az edzés, szintén több energiád marad a nap végére.

4. Ha formásabb vagy, több tekintetet vonzol, a pozitív visszacsatolások jelentősen növelik az önbizalmad. A nagyobb önbizalom megmutatkozik az élet más területein is, nem félsz majd az emberek elé kiállni, az ötleteidet másokkal megosztani, ismerkedni, új tervek megvalósításába kezdeni.

5. Ha jobb az alakod, jobb az egészséged, jobb a közérzeted, vidámabb vagy, pozitív embereket, eseményeket vonzol be.

6. A hormonháztartásod is átalakul, kevesebb alvással is frissebb leszel, a szexuális életed sokkal jobb lesz, a libidód emelkedik, a kortizol szint csökken.

7. Mindezek hatására pedig nemcsak a kedved, az alakod lesz jobb, hanem az egészséged is. Márpedig bármilyen közhelyes is, amíg az egészség nincs rendben, amíg nem számíthatsz rá, hogy hosszú távon elkerülöd a betegségeket, addig semmi sem számít. Nincs az a siker, munka, lottónyeremény, amely bármilyen örömet okozna, bármit is számítana, amíg az ember nem egészséges. Márpedig a betegségek elkerülésének legjobb módja a megelőzés. Ha kiegyensúlyozott a táplálkozásod és az életed, akkor erős lesz a szervezeted és jó eséllyel minden betegség elkerül majd.

Szóval akár túlzónak érzed akár nem, a pillangóhatáshoz hasonlóan, egy teljesen új, jobb élet kezdődhet ma azzal, ha egy szelet sütemény helyett inkább turmixot iszol, ha az esti pizza helyett inkább egy fehérjedús ételt választasz, vagy ha épp lemész az edzőterembe. Vágj bele most, egy év múlva pedig számolj be róla, hogy nálad is jelentkeztek-e a fentiekben foglaltak. Egy próbát mindenképp megér, nem igaz?

www.rizsfeherje.hu