Bár a kalóriák számolgatása egyszerűbb, mint odafigyelni, mit eszel egész nap, azért az is elég nyűgös tud lenni. A főbb probléma viszont az, hogy a kalóriák messze nem egyformák, egy kalória csokiból nem egyenlő egy kalóriával brokkoliból, a különböző ételek teljesen máshogy hasznosulnak, más hormonális reakciókat váltanak ki.

Ha pusztán a kalóriára figyelnél, akkor csokiból is fedezhetnéd a tervezett, napi kalóriamennyiséget, de nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy lásd, egy ilyen étrend miért is nem volna jó. Csak a kalóriára koncentrálva teljesen kiegyensúlyozatlan volna a bevitt tápanyagok (fehérje, zsír, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) aránya.

A formásabb alak eléréséért tett erőfeszítéseid eredménye sokkal inkább függ majd az ételek fajtájától, a bevitt tápanyagoktól, mintsem a bevitt kalória mennyiségétől, ezért a kalóriaszámolgatásnál sokkal hatékonyabb, ha az alábbiak mennyiségét tartod számon. Az „1-100-1/2″ szabály:

1. A bevitt fehérje mennyisége. Céloktól és testalkattól függően 0,8-2,2 gramm per testtömeg kilogramm között változhat, deáltalánosságban legyen legalább 1 gramm/ttkg naponta. Ez pedig tiszta fehérjét jelent, azaz például egy 100 grammos csirkemellben 20 gramm a tiszta fehérje, egy adag (30g) Naturize-ban pedig 25,5 gramm. E szerint kell meglennie a napi, szükséges mennyiségnek, azaz a tényleges fehérjetartalommal számolj.

2. A bevitt szénhidrát mennyisége. A pontos szükséglet itt is eltérő lehet attól függően, hogy az ember inkább a szénhidrátokból vagy a zsírokból nyeri-e az energiáját, de vegyünk itt is egy átlagos mennyiséget (amit aztán a saját tapasztalatok szerint lehet egyénileg finom hangolni). A javasolt mennyiség így maximum 100 gramm szénhidrát per nap (egy átlagos, 80 kilós férfi számára), és bár van, akinek több, van, akinek kevesebb szénhidrátra van szüksége, olyan típus nincs, akinek kakaós csigára, cukros, lisztes, zsíros, üres szénhidrátokra volna szüksége. Ezért a bevitt szénhidrát is minőségi legyen (pl. zöldség, rizs, barna rizs, hajdina, köles, zab), ha lehet glutén mentes fajta.

3. A bevitt zsír mennyisége. Az átlagosan javasolt napi mennyiség itt 0,5 gramm per testtömegkilogramm, de ez esetben is érzi az ember, hogy épp többre vagy kevesebbre van-e szüksége zsírból. Akit a zsíros ételek, húsok nem telítenek el nagyon, nem érzi utánuk rosszul magát, annak valószínűleg a magasabb zsír és magasabb fehérjebevitel az ideális, kevesebb szénhidrát mellett. Aki pedig a megfelelő szénhidrátoktól érzi jobban magát, azoktól lakik jól, lesz kevésbé éhes, annak kevesebb zsírra és valamivel több (jó) szénhidrátra van szüksége.

A makrotápanyagok mennyiségének számolása tehát mindenki számára sokkal hasznosabb és eredményesebb, mivel ez figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, a testsúlyt és az ételek egyéb jellemzőit is, nemcsak a kalóriamennyiséget. Gondoskodik a megfelelő fehérje mennyiségéről, kordában tartja a szénhidrátbevitelt (ami a legtöbbeknél jellemzően magas) és elegendő zsírt is biztosít, ami pedig alacsony szokott lenni.
Ha ezekre odafigyelsz, akkor a kalória bevitel is alacsonyabb lesz, a bevitt, egyéb tápanyagok aránya pedig kiegyensúlyozottabb.

A fentiek egy jó arányt, irányvonalat adnak, mely a legtöbbek számára sokkal jobb, mint a kalóriaszámolgatás, vagy az átlagos (jellemzően szénhidrát dús) étrend által elért eredmények. Ha pedig olykor több szénhidrátra, némi sütire, csokira, pizzára vágysz, még mindig ott van a csaló nap, vagy csaló étkezés lehetősége, hetente egyszer.

Ami pedig szintén segítheti a formásabb alak eléréséért tett erőfeszítéseidet, az a természetes, allergén anyagoktól mentes fehérje. Kiegészítőből mindig olyat válassz, ami nem puffaszt, nem okoz allergiás reakciókat, nem agyon adalékolt. Ne kelljen azon aggódnod, hogy fogyaszthatod-e, hogy miket is tartalmaz, hogy jót teszel-e vele magadnak. Természetesség, teljes értékűség, tej-, laktóz-, szója- és gluténmentesség – ezekre koncentrálj!

(www.rizsfeherje.hu)