7 egészséges, de hizlaló étel

A fehérjeporok továbbra sem fogyasztószerek (mint ahogy semmilyen fogyasztó porban, tablettában, negatív kalóriában nem is hiszünk), azonban a fehérjefogyasztásnak kiemelt szerepe van az egészséges, formásító étrendben, akár az izomtömeg növelése, akár a zsírvesztés cél. Ezért is merülnek fel oldalunkon egyéb, táplálkozással kapcsolatos jó tanácsok is, hisz ha – helyesen – a fehérjebevitelre már figyelsz, akkor biztosan szeretnél az egyéb tápanyagok bevitelére is ügyelni és látványos eredményeket elérni.

Ahogy arról már korábban is írtunk, sajnos az egészséges étel is hizlalhat. Manapság különösen fontos figyelni erre, hisz számtalan glutén-, liszt-, cukormentes finomsággal, recepttel találkozhat az ember, aztán pedig nem érti, hogy miért is nem jönnek az eredmények, ezen ételek fogyasztása mellett.

A helyzet az, hogy az egészséges ételek közül is nagyon sok tele van kalóriával, (gyümölcs)cukorral, vagy épp zsírral, ezért egyáltalán nem ehetők korlátlanul. Következzen tehát néhány egészségesnek tekintett, azonban hizlaló étel, melyek fogyasztására jobb, ha odafigyelsz.

1. Reggeliző pelyhek, müzli szeletek, különösen azok, melyek mogyorófélékkel is kevertek. Már egy kis adag is sok kalóriát tartalmazhat, ráadásul gyakran jelentős mennyiségű cukrot is. Ha édes és finom, akkor mindenképp gyanakodj.

2.Tészta. Akkor is, ha durum, tönköly vagy teljes kiőrlésű. Nyilván ez utóbbi némileg jobb, a magasabb rosttartalom miatt, de ettől még jelentős mennyiségű szénhidrát és kalória van benne és gyors felszívódású szénhidrát. Egy adag tésztában simán van 60 gramm szénhidrát és kb. 350 kalória, ezért jelentős energiát ad. Nem véletlenül fogyasztják az élsportolók, persze ők napi két edzés, sok kilométer futás mellett.

3. Avokádó. Egészséges zsírforrás, mindenképp javasolt beiktatnod az étrendedbe, azonban mértékkel, mivel zsíros jellegéből fakadólag magas a kalóriatartalma. Egy avokádó akár 300 kalória is lehet, ami igen magas egy zöldség esetében.

4. Mogyorófélék, mogyoróvaj. Egészségesek, szintén kiváló zsírforrások, ráadásul némelyiknek még a fehérjetartalma is viszonylag magas (pl. mandula). Azonban ezek tartalmazzák a legtöbb kalóriát, 100 grammban 7-800 kalória is lehet, amit kevés étel múl felül, a csokoládé sem tartalmaz ekkora térfogatban, ennyi energiát. A fogyasztásukat ezért mérsékeld, különösen, ha aszalt gyümölccsel együtt vannak (lásd 6-os pont). Pár szem mandula naponta tehát rendben van, és kifejezetten ajánlott, de egy zacskó már kevésbé. Mogyoróvajból pedig mindenképp természetes, adalékmentes, cukrozatlan fajtát fogyassz.

5. Gyümölcslevek, smoothie-k. Sokszor írtuk már, hogy ne igyál kalóriát és ez nemcsak a cukros, szénsavas üdítőkre igaz. A tiszta gyümölcslevek egészségesek, azonban tele vannak (gyümölcs)cukorral, ezért hizlalnak. Ha a napi folyadékmennyiséget ezekből akarod fedezni, akkor az napi több evőkanálnyi cukorbevitelt is jelent. Készíts inkább saját kezűleg smoothie-t és kevésbé cukros, alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket tegyél bele, mértékkel (pl. erdei gyümölcsös smoothie, Naturize barnarizs-fehérjével)

6. Aszalt gyümölcsök. Akárcsak a gyümölcslevek, szintén tele vannak cukorral (gyakran még pluszban cukrozottak is). Az aszalás során a víztartalmuk lecsökken, ezzel a térfogatuk is, az eredmény pedig egy apró cukorbomba, amiből így már nagyon könnyű jelentős mennyiséget megenni. Az aszalt gyümölcsök és magvak kombinációja pedig a legalattomosabb, mivel egyik után jól esik a másik, így pillanatok alatt rengeteg cukrot, zsírt és kalóriát viszel be, miközben azt hiszed, hogy csak egy kis egészséges nassolnivalót fogyasztasz. Ezért aszalt gyümölcsöt is mértékkel fogyassz, inkább edzés környékén, és ha lehet, fehérjével együtt.

7. Teljes kiőrlésű péksütemények. Egészségesebbek, mint a fehér lisztes társaik? Igen, mert magasabb a rosttartalmuk, lassabban szívódnak fel, értékesebb beltartalommal rendelkeznek. Kevesebb szénhidrátot tartalmaznak? Nem. Ugyanúgy van bennük glutén is és persze kalória, általában semmivel sem kevesebb, mint a normál péksüteményekben. Ha pedig gluténmentes vagy épp lisztmentes „kenyeret” vásárolsz, azok sem kivételek. Azokban is ugyanúgy szénhidrát van (és persze kalória), ráadásul gyakran még a zsírtartalom is magasabb, plusz adalékokat, kukoricaszármazékokat tartalmaznak. Ha az alakodra figyelsz, ezek sem lesznek a barátaid.

A magasabb rosttartalom egyébként hasznos dolog, többek között ezért is javasolt, hogy fehérjeporból is teljes értékű, növényi fajtát válassz, mely – a legtöbb tejsavóval ellentétben – élelmi rostokat is tartalmaz.

A kalóriával kapcsolatban azért megjegyzendő még, hogy alapvetően nem azokat kell számolgatnod, mert sokkal fontosabb a kalória forrása, mint a mennyisége. Sajnos azonban a felsoroltak abba a kategóriába esnek, melyek nemcsak sok kalóriát, de “hizlaló” szénhidrátokat is tartalmaznak (szemben mondjuk a brokkolival).

A fentiek tehát továbbra is egészséges ételek, azonban véletlenül se hidd, hogy korlátlanul eheted őket. Ha pedig fogyasztasz belőlük, akkor itt is igaz, hogy legyen melléjük fehérje, melynek önmagában is számtalan pozitív hatása van, és a „hizlaló” ételek negatív hatásait is képes enyhíteni.

www.rizsfeherje.hu