Íme 9 legtöbbet hallott és legveszélyesebb dohányosi tévhit egy csokorba szedve az allencarr.hu jóvoltából.

Tévhit #1: Elég csak végigmenni a körúton, a nagyvárosi szennyezett levegő legalább annyira káros az egészségemre, mint a cigifüst.

Ezt ugye senki nem gondolja komolyan? Még a legszennyezettebb nagyvárosi levegőben is alacsonyabb a káros anyagok koncentrációja, mint a dohányfüstben. Egy cigarettában körülbelül 1200 vegyület található, ebből 40 komponens ma már bizonyítottan rákkeltő hatású. Arról nem is beszélve, hogy a dohányosok nagy része a városi levegő belégzése MELLETT szívja még a füstöt is.

Tévhit #2: Én a light cigiket szívom, azokban alig van kátrány és nikotin.

Nincs olyan, hogy egészségesebb cigi. Ma már egyrészt tudjuk azt, hogy még egy light-nak feltüntetett cigarettából is könnyedén bejuttathatjuk a szervezetünkbe csaknem ugyanazt a nikotin adagot, mint egy “erősebb cigarettából”. A cigidobozokon feltüntetett nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalom ugyanis egy géppel végzett mérés eredménye, ami csupán egy dolgot nem veszi figyelembe: hogy ki, milyen intenzitással és mennyi ideig szívja a cigarettáját. De ami ennél is nagyobb probléma ezzel a tévhittel (és egyúttal a light és az e-cigivel), hogy ezektől a “gyengébb” cigarettáktól ugyanúgy függő maradsz!

Tévhit #3: Leszokni borzasztóan nehéz!

Rászokni könnyű volt? 🙂 Viccet félretéve, ez egyáltalán nem igaz! Nem kell, hogy nehéz legyen. Abban a pillanatban, ahogy a mentális függőségedet, tehát a dohányzással kapcsolatos gondolataidat helyre tudod tenni, megnyerted a háborút. Biztos te is sokat hallod, hogy minden fejben dől el, és így is van. Ha megvan a módszered, ha megérted a függőséged működési mechanizmusát, akkor tudsz sikerrel harcolni ellene.

Tévhit #4: 30 év dohányzás után már minek szokjak le?

A leszokás nem korfüggő! Bármilyen idős korban, és bármllyen hosszú aktív dohányosi múlt után teszed le a cigit, annak rövid időn belül kimutatható előnyei lesznek a szervezetedben. Na, meg a pénztárcádban és a környezetedben: 5 év alatt napi 1 000 -1 200 Ft-os cigarettával számolva közel 2 millió forintot spórolsz meg, ha leteszed a cigit.

Tévhit #5: A dohányzás csak egy rossz szokás.

És igen, elérkeztünk a legveszélyesebb tévhithez! Körmöt rágni, meginni naponta 8 kávét, rendszeresen kihagyni a reggelit és rákattanni mindig egy újabb sorozatra – na, ezekre mondhatjuk, hogy rossz szokás. De a dohányzás egy kőkemény függőség. Ráadásul nemcsak fizikai (azaz nikotin függőség), hanem ami ennél is nagyobb rabságot jelent, mentális függőség egyszerre. Aki ezt elfogadja, annak többé nem lesz kérdés, hogy miért nem tud minden ember puszta akaraterővel leszokni, hogy miért esik vissza az önerőből leszokni próbálók 95%-a, és hogy miért tűnik olyan pokoli nehéznek első ránézésre a leszokás minden dohányos számára.

Tévhit #6: Az alkoholfüggőség sokkal károsabb. (És azt mégsem üldözik annyira, mint a dohányosokat.)

Ma már tudjuk, hogy orvosi szempontból a dohányzás ugyanolyan DROGfüggőség, mint a kokain vagy heroin használata! Sőt, a fent említett mentális függőség szempontjából még alattomosabb is ezeknél a kemény drogoknál. Dohányzás miatt Magyarországon minden 26. percben meghal egy ember, és minden 2. dohányos a dohányzással összefüggő betegségben hal meg. Ezek után szerinted érdemes azzal érvelni, hogy bezzeg az alkohol károsabb függőség?

Tévhit #7: Ha leteszem a cigit, el fogok hízni.

Igaz, hogy aki dohányzik, annak idővel egyre romlik a szag és íz-érzékelése is, ezzel párhuzamosan pedig sok esetben az étvágya, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a dohányzás elhagyása után törvényszerű az elhízás. Aki a dohányzás elhagyásakor nem változtat túlságosan az étkezési szokásain, nem menekül egészségtelen ételek nassolásába, az nem is fog hízni. Ezzel szemben a dohányfüst igazoltan rákkeltő hatású. Szóval jó ötlet fogyókúrának használni a cigit? Hát, nem tudom…

Tévhit #8: A dohányzás segít leküzdeni a stresszt.

Érezted már magad beszorítva egy helyzetbe? Nem volt túl jó érzés, igaz? Márpedig a dohányzás pontosan egy ilyen ördögi körben tartja a szervezeted. Hisz mi történik? Ha egy nemdohányzó ideges, és rágyújt egy cigire, attól még egyáltalán nem fog megnyugodni, igaz? Persze, hogy nem, hiszen egy szál cigivel semennyire nem oldja meg az idegessége valódi kiváltó okát.

Akkor hogy lehet az, hogy egy dohányos mégis úgy érzi, megnyugszik a cigitől? Hát úgy, hogy egy dohányosnál alapvetően a szervezete által megszokott nikotinszint csökkenése okoz feszültséget. A szervezet ugyanis idővel hozzászokik a folyamatos nikotinbevitelhez, és amikor ez a megszokott nikotinszint lecsökken, akkor jön a hiányérzet, az elviselhetetlen nyugtalanság és feszültség érzés. Ezt az érzést pedig csak egy újabb cigaretta elszívásával lehet csillapítani. Látod már, hogy zárod magad minden egyes újabb cigivel egy ismétlődő ördögi körbe?

Tévhit #9: Bármikor abba tudnám hagyni, ha akarnám.

Igen talán ez a dohányzásod kezdetén így is van, de aztán szép lassan már nem te uralod a cigarettát, hanem ő ural téged! A dohányzás sajnos pont nem arról szól, hogy független vagy és szabadon döntesz. Épp ellenkezőleg: függsz. Márpedig egy függőségtől megszabadulni az emberek 95%-nak akaraterő mellett külső segítségre, és egy jó módszerre is szüksége van.

(allencarr.hu)