A szájhagyomány szerint: „megszűnik a hőség, jön a hidegfront”, az időjárás azonban ilyenkor még nem fordul egyértelműen hidegre. A napfényes délután ugyanolyan meleg, mint nyáron, reggel és este viszont már hűvösebb szokott lenni.

A forróság vége idején fokozatosan csökken a hőmérséklet. Ebben az időszakban igen gyakori az őszi fáradtság. A kínai mondás szerint „tavaszi álmosság, őszi fáradtság, nyári bóbiskolás”. Az ember gyakran erőtlen és fáradt, ezért az egészség érdekében eleget kell aludnunk. Legjobb este tíz óra előtt lefeküdni, korán felkelni, majd délben egy kicsit pihenni. Az időseknek, a vérszegényeknek és az energia-hiányosoknak külön figyelmet kell fordítaniuk erre, mert az alvás hossza szoros kapcsolatban van annak minőségével. A régiek úgy gondolták, hogy az idősek akkor feküdjenek le, amikor elálmosodnak. A hagyományos kínai gyógyászat külön figyelmet fordít az éjjeli és déli alvásra is, vagyis arra, hogy éjfélkor és délben mindenképpen aludjunk. Ebben a két időszakban a yin és a yang összeolvad egymással, és ilyenkor történik a yin és a yang táplálása is. Az idősek számára könnyű betartani az éjjeli és déli alvásra vonatkozó tanácsot, annál nehezebb azoknak, akiknek az említett időpontok valamelyikében dolgozniuk kell. Viszont mindenképpen korán feküdjünk le, ha egészségesek akarunk maradni.

Ami az étkezést illeti, a forróság vége időszakában fogyasszunk könnyű ételeket. Kerüljük a zsíros, csípős és sült fogásokat, például azokat, amelyekben paprika, gyömbér, bors, hagyma vagy fahéj van. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, illetve tojást, húst, halat, tejtermékeket és babot.

Az őszi fáradtság enyhítése végett nélkülözhetetlen a testmozgás, a testgyakorlatok végzése. A hegymászás, a kirándulás, a séta, a tornázás erősíthetik a testet és a lelket az évszak változásakor. A rendszeresen végzett nyújtózkodás hozzájárulhat az őszi fáradtság enyhítéséhez is, mert így nagyobb erőkifejtésre bírjuk a szívet és a tüdőt, melynek következtében több oxigént szállítanak a szervekhez. Ha tehát fáradtak vagyunk, akkor nyújtózkodjunk nagyokat.

Az időjárási szakértők véleménye szerint ebben az idényben este hűvös, nappal pedig meleg van, és e nagy hőmérséklet-különbség yin-hőgutát okozhat. Tünetei: a fejfájás, az ízületi fájdalom, a hasfájás és a hasmenés. Este ne aludjunk légkondicionáló vagy ventilátor hideg légáramlatában, ugyanígy ajtó vagy ablak mellett sem. Alvás idején tanácsos betakarózni.

(Kínai Orvoslás és Terápia)