Ha nem májusban szeretnénk koplalós csoda-diétákat kutatni a neten, akkor pontosan az őszi, hosszú időszakban kell neki kezdenünk az alakformálásak! Íme, 5 dolog, amit megtehetsz a testedért, hogy hosszútávon légy fitt, csinos!

 

1.Tudj róla, hogy ősszel a tested raktározni akar, és fogadd el!

Fogadd el, hogy a tavasz a tisztulás és könnyedség időszaka, az ősz viszont a begubózós, raktározós időszak ősidők óta. A testünk így van kódolva, hiszen valaha a tél túlélése volt a tét! De ma már nincs szükség zsírpárnát növeszteni a túlélés érdekében, elég kicsit feljebb kapcsolni a fűtést 😉 Így akármilyen nagy is a késztetés, ne vigyél be több kalóriát a kelleténél!

 

2. Raktározz – de csak vitálanyagokat!

A szervezet raktározni kíván – ezt már írtam, de a kalóriák helyett raktárzzunk be vitaminokat, ásványi anyagokat! Mivel ekkor már kevesebb zöldséget, gyümölcsöt kíván a szervezet, így ezek bevitelére tudatosan kell figyelni, ill. tápkiegként bevinni. Vigyünk be több ásványi anyagot és vitamint, mozogjunk a friss levegőn, maradjunk aktívak, fittek, hogy a taknyos időszakban ne szedjünk össze mindenféle megbetegedést, ne álljon le a munka, iskola, edzés ágyban fekvés miatt.

 

3. Gondolkodj tavaszig tartó formálódásban!

Számolj. Általában fél kiló fogyással számolhatunk /hét, a cél természetesen hogy ez zsírból menjen le, az izomzat megtartása mellett! Tehát azt kell átgondolni, hány hetes programmal számolhatunk – pl. ha 10 kilótól szeretnénk megszabadulni, akkor 20 hétben gondolkozzunk.

 

4. Hangolódj a hűvösre!

Találj olyan aktivitásokat, amik jól esnek a hűvösebb időben szabadban végezve, pl. futás, nordic walking, street workout… Viszont arra is készülj fel, hogy a hamarosan következő téli hidegben nem biztos, hogy  lesz kedved kijárni, így érdemes olyan edzőtermet találnod, ahol jól érzed magad, közel van a lakóhelyedhez, és a számodra kedves mozgásforma is megtalálható!

 

5. Találd ki, hogyan alakítsd a karácsonyi időszakot!

Nézz ki már most recepteket, találj ki könnyen tartható szabályokat már most, a karácsonyi időszakra! Emlékezz, mit hogyan szoktál csinálni az ünnepek alatt, és minél egyszerűbb “szabályokban” gondolkodj, amikre felkészülsz lélekben 🙂 pl. sosem szedsz repetát, egészségesebb harapnivalókkal készülsz. Fogadd el azt is már most, hogy dec. közepéig kell sokat edzened, utána valószínűleg jön 1-2 hét pihenő 🙂

(vitalzone.hu)