Schmotzer György hetente ötször az edzőteremben indítja a napját.

Gyuri bácsi már rögtön az első alkalommal feltűnt nekem a debreceni Cutlerben. Nem mindennapi jelenség ugyanis, ha valaki az ő korában konditerembe jár, ő pedig hétfőtől péntekig minden reggel, rögtön nyitás után nem sokkal ott van, és emeli a súlyokat, szaporázza lépteit a futópadon.
Amikor először szóba elegyedtünk, mindjárt felajánlotta a tegeződést, egyébként is mindenkihez van egy-két közvetlen szava. Gyuri bácsi nyáron betöltötte a hatvankilencet.

– 2015 év végén éreztem, hogy lépnem kell, mert komoly túlsúllyal küzdöttem – kezdett bele a történetébe. – Az életmódváltás mellett döntöttem, és eljöttem az edzőterembe. 2016. január 6-án kezdtem el mozogni, azóta is itt vagyok, bár egy fél évet kihagytam egy operáció miatt. Tavaly tavasszal volt egy csípőprotézis-műtétem, ami hála istennek jól sikerült, azóta sincs semmilyen panaszom – mondta Gyuri bácsi, aki korábban nem sportolt, ám mivel fizikai munkát végezett, soha nem volt puhány.
– Kilencvenöt kiló voltam, amikor edzeni kezdtem, most 72-73 a “versenysúlyom”. Mielőtt hozzáfogtam, elolvastam az interneten sok mindent a súlyzózásról, illetve a gyermekeimtől megkaptam karácsonya Arnold Schwarzenegger “A testépítés nagy enciklopédiája” című könyvét. Ebből tájékozódtam, mit és hogyan kellene csinálnom. A családi vállalkozásunkban dolgozik egy srác, aki régóta idejár edzeni, ő is nagyon inspirált, és láttam rajta, hogy ez egy hasznos dolog. A feleségem is tudomásul vette, hogy gyúrok, mert látta rajtam, hogy ez jót tett nekem fizikálisan és pszichésen is. Egyébként erre is igaz, hogy minden kezdet nehéz, mert voltak nehéz pillanatok, amikor majdnem feladtam, de az akaraterő mindig győzött – mondta Gyuri bácsi, aki már két fiúunokával, egy hat- és egy háromévessel is büszkélkedhet. – A nagyobbik már volt itt velem egyszer, ráállítottam a vádligépre és ott edzett, nagyon élvezte – fogalmazott.

Úgy vélem, sok unoka szeretne ilyen, példaképül is szolgáló nagyapát!