Jó híre van a Yale egyetem kutatóinak a sportos 40 körüliek számára: az öregedéssel ebben az életkorban nem csökken drasztikusan a teljesítőképesség, csak évente kb. 1 százalékkal. 40 és 80 éves korunk között kb. ugyanannyit csökken a teljesítőképességünk, mint 80 és 90 éves korunk között. A kutatók úgy találták, hogy 40 éves korig minden lehetséges, és 40 felett is jó ideig csak alig-alig szól bele az öregedés abba, hogy az ember fizikailag mire képes.

Ray Fair és Edward Kaplan professzorok abból indultak ki, hogy milyen életkorú maratonfutók általában hány perc alatt teljesítik a 42,195 kilométeres távot. Dr. Fair a következőt nyilatkozta:

Az a lényeg, hogy az emberek fizikailag sokkal tovább képesek futni, mint gondolnánk, és ez biztató

18 perc 50 másodpercnyi hiánypótló szaladás, loholás, sprintelés, kocogás.

Mármint nem távban tovább, hanem életkorban, azaz aki formában tartja magát, az a hatvanon, sőt a hetvenen túl is szinte ugyanolyan teljesítményre lesz képes, mint húsz-harminc évvel korábban. Ehhez persze az kell, hogy az embert ne érje semmilyen komolyabb baleset vagy betegség, és hogy egész életében sportos életmódot folytasson, azaz például fusson rendszeresen, mint Tom Cruise.

A kutatók azt találták, hogy 40-en felül ugyan egyre kevesebbet tud általában lefutni az ember az évek előrehaladtával, de ez a csökkenés nagyon sokáig kíméletesen lassú: mindössze 1% évente. Ha ön 40 évesen le tud futni 10 km-t egy óra alatt, 50 évesen még mindig menni fog 9 kilométer szintén egy órán belül, és feltehetőleg 80 évesen is képes lesz úgy 6 km-t lenyomni 60 perc alatt. Az adatok szerint 80 éves kor körül válik csak drasztikussá a teljesítőképesség csökkenése.

A kutatók szerint rossz társadalmi beidegződés, hogy az 50-60 felettieknek azt szokták tanácsolni, hogy pihenjenek, üljenek otthon és ne kockáztassanak meg túl sok mozgást, amikor igazából még nekik is rengeteget számít a mozgás és ha megőrizték egészségüket, nagyon sok mindenre képesek is maradnak. A teljesítmény csökkenését ebben a korban pont az okozza, hogy az emberek kevesebbet mozdulnak ki, kevesebbet mozognak, kevésbé aktív életet élnek, holott többre is képesek lennének.

Szóval ha ön azon gondolkozott, hogy hány éves koráig fogja úgy bírni az edzést, mint most, akkor a kutatók válasza ez:

GYAKORLATILAG 80 ÉVES KORIG!

A kutatásról először a The Times adott hírt, de a Daily Mailnél egy táblázatot és képletet is talál, aminek segítségével kiszámíthatja, hogy mostani teljesítménye alapján mennyit fog tudni futni egy adott életkorban.

(velvet.hu)