Étel nélkül az ember több napig is elél, de levegő nélkül már néhány perc után megfullad. A lélegzés általános dolog, de nagy hatással van az emberi testre, sőt, szoros kapcsolatban áll az egészséggel. Valójában a helyes lélegzés hozzásegít a hosszabb élethez.

Mivel az oxigén az emberi testben nem tárolható, ezért az embernek folyamatosan friss levegőt kell beszívnia. Többen azonban csak tüdőkapacitásuk harmadát használják. Hogyan használja ki tüdeje kapacitását, hogy több oxigén jusson vérébe, és tele legyen energiával?

Először lassan, orron át lélegezzen be, hogy a tüdő alsó része megteljen levegővel. A belélegzés során a mellkas felemelkedik, a rekeszizom pedig lefelé mozog, így a has lassan kidomborodik. További belélegzéssel a tüdő felső része is megtelik levegővel, ekkor a bordák felemelkednek, a mellüreg kitágul. E folyamat általában 5 másodpercig tart, végül tartsa vissza lélegzetét 5 másodpercre. Folyamatos gyakorlással a lélegzet-visszatartás ideje 10 másodpercre vagy még hosszabb időre is növelhető. Miután a tüdőbe elég oxigént szívott be, lassan lélegezzen ki, hogy a bordák és a mellüreg visszatérjen eredeti helyzetébe. 1-2 másodperces megállás után ismételje az meg egészet. Így gyakoroljon 10 percen át. Hosszú idő után szokássá válhat ez a mély lélegzés.

Még van egy kicsit különlegesebb légzési technika, a csendlélegzés. Jobb hüvelykujjával zárja el jobb orrlyukát, a bal orrlyukon keresztül pedig lassan és mélyen lélegzzen, közben pedig képzelje el, ahogy a beszívott levegő a homlokába kerül. Be is csukhatja szemeit, elképzelje, hogy a beszívott levegő színes, például kék, világos sárga vagy zöld, ezzel érezheti az egész teste kikapcsolódását, feltöltődhet energiával. Amikor a tüdő megtelt levegővel, a jobb mutatóujjával és középső ujjával zárja le a bal orrlyukat, tartsa vissza lélegzetét 10 másodpercre, közben képzelje el, ahogy testi bajait a széndioxiddal együtt kilélegzi testéből. Ezt követően bal orrlyukát zárja le, és ismételje meg az egész folyamatot. Összesen tízszer végezze el a fenti gyakorlatot.

Emellett a lélegzés az álmatlanság gyógyításában is segít. Este, miután lefekszik az ágyra, feküdjön hanyatt, kezei nyugodjanak a test két oldalán, és csukja be szemeit. Mélyen lélegezzen be, közben emelje karjait a feje fölé, a két karnak szorosan a fülek mellett kell lenniük, ujjaival érintse meg az ágy támláját. Ez kb. 10 másodpercet vesz igénybe, ezt követően engedje vissza karjait a test mellé. Tíz ismétlés a gyakorlatból elűzi az egész napi fáradságot, és segít a gyors elalvásban.

(Kínai Orvoslás és Terápia)