Ejtsünk néhány szót arról a hormonról, melyet „hasi zsír” hormonnak is hívnak – mivel nem kis részben felelős a zsírosodásért – és melynek szintjére ügyelni kell. Ez a hormon a kortizol, amit szervezetünk bocsát ki stresszhelyzet esetén és melynek magas szintje erőteljes kapcsolatban áll a zsírosodással, különösen a hasi zsír kialakulásával.

 

Ha szeretnéd elkerülni a magas kortizol szintet és elérni az izmosabb, szálkásabb alakot, akkor az alábbi három lépés segít ebben!

1. Kevesebb munka

Ez vonatkozik a hivatásra és a sportra (túledzettség elkerülésére) is.

Egy új kutatás kimutatta, hogy ha valaki heti 48 óránál többet dolgozik, akkor a valószínűsége a (túlzott) alkoholfogyasztásnak jelentősen megnő. Az alkohol pedig hizlal, ráadásul a fogyasztása emeli a kortizol szintet is, azaz így duplán fokozza a zsírosodást.

Az edzés pedig jó dolog, de ha túlzásba viszed és heti 7 nap edzel, vagy órákat töltesz a teremben, akkor a szervezetnek nem marad ideje regenerálódni és épp ellenkező hatást érsz el, mint szeretnéd. A legjobb az alkalmanként egy órás, intenzív edzés, utána pedig a megfelelő tápanyagok (különösen a fehérje) visszapótlása, hogy az izmok mihamarabb regenerálódni tudjanak, és nagyobbra, erősebbre épüljenek (hisz maga az edzés csak rombolja az izmokat, a táplálkozás segítségével erősödnek meg, nőnek majd nagyobbra).

Ha tehát a cél a zsírvesztés, hogy erősebb, izmosabb legyél és minél előbb megjelenjenek a kockák a hasadon, akkor lehetőség szerint kevesebbet kell dolgozni, alkohol helyett pedig mozgással levezetni a feszültséget, de hagyni időt a pihenésre, regenerálódásra is.

2. Ne fogyassz koffeint este 6 óra után.

A koffein duplán is megzavarja a kortizol szintet, különösen, ha este fogyasztod, amikor nagy valószínűséggel rontani fogja az alvásminőséget is. A minőségi, zavartalan alvás kritikus a kortizol szint csökkentéséhez, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy eleget aludj (napi minimum 7-8 óra ajánlott) és ne igyál kávét vagy más stimulánst az esti órákban.

3. Szánj időt a „kikapcsolásra”

Egy kanadai tanulmány nemrégiben kimutatta, hogy azok, akik állandóan rá vannak kapcsolódva valamilyen kütyüre (számítógép, okos telefon, TV), szignifikánsan stresszesebbek, mint azok, akik figyelnek rá, hogy a nap meghatározott időszakaiban teljesen kikapcsolják ezeket az eszközöket. A több stressz pedig egyenlő a zsírosabb testtel, ezért itt az ideje betervezni némi kütyümentes időt is a napba. Egy jó könyv, vagy akár csak napi 10 perc meditáció csodákra képes.

Milyen természetes kiegészítők javasoltak a kortizol szint kordában tartására?

A fehérjében lévő aminosavak nemcsak az izomépítő folyamatokat segítik, de a kortizol szintet is képesek mérsékelni. A legjobb a BCAA (azaz leucin, izoleucin és valin) valamint a glutamin együttes használata. Amennyiben természetes, teljes értékű fehérjeport fogyasztasz, úgy abban ezek az aminosavak mind megtalálhatóak (a többi, esszenciális aminosav mellett), ráadásul a természetes (nem szintetikusan előállított) forma miatt hasznosulásuk is sokkal jobb.

Ugyancsak ajánlott a C-vitamin fogyasztása (edzés után, de naponta akár többször is), szintén természetes formában (pl. csipkebogyóból kivont C vitamint), illetve az Omega 3 zsírsavak bevitele pl. halakból, illetve minőségi halolaj kapszulából. Ráadásul mind a C-vitaminnak, mind az esszenciális zsírsavaknak rengeteg más, pozitív hatása is van, így ezek fogyasztása amúgy is erősen javasolt.

Összefoglalva:

Kortizolra szervezetünknek szüksége van, azonban a szintjét kordában kell tartani, mert a magas kortizol szint zsírosodáshoz, izomvesztéshez vezet.

Hogy ezt elkerüld, meg kell próbálni csökkenteni a stresszt, ha lehet, kevesebbet dolgozni, és bár a sport jó és fontos dolog, nem szabad túlzásba vinni, hagyni kell időt a regenerálódásra is (legyen meg a napi legalább 7-8 óra, minőségi alvás). Legfőképp pedig oda kell figyelni a táplálkozásra, különösen a fehérjebevitelre, mert az segíti legjobban az izmok fejlődését, a fehérjében lévő glutamin és BCAA pedig a kortizol szint mérséklését.

(rizsfeherje.hu) Fotó: fitnessus.blogspot.com